Karahantepe görücüye çıkıyor | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Karahantepe görücüye çıkıyor

Bu haber 24 Eylül 2021 - 12:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazı çalışmaları süren Karahantepe ile ilgili geniş çaplı bir tanıtım toplantısı düzenlenecek.

Bakanlık tarafından kentte ulusal basın temsilcilerinin de katılımıyla Bakan Nuri Ersoy'un da gelmesi beklenen 2 günlük program hazırlandı.
Program kapsamında "2023 Dünya Neolotik Kongresi" "Miras Yönetimi" "Neolitik İnsan Sergisi" ve " Şanlıurfa Neolitik Araştırma Projesi" başlıkları altında seminerler düzenlenip Karahantepe ören yeri basın mensuplarına gezdirilecek.
Doğal zenginlikleri, köklü tarihi ve inanç turizmi alanındaki potansiyeliyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı Şanlıurfa, barındırdığı güzelliklerle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. 
Şanlıurfa'ya gelen ziyaretçiler Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl, "tarihin sıfır noktası" diye nitelendirilen UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe, konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti gibi noktaları gezme imkanı buluyor.
Göbeklitepe semalarında bu yıl başlayan sıcak hava balonu turlarıyla artan kentteki turizm çeşitliliği, Karahantepe'deki yeni buluntularla üst noktaya taşındı. 
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un, Karahantepe'ye ilişkin "Muhtemelen de dünyada tekrar ses getiren yeni bir keşfimiz olacak diye düşünüyorum" ifadeleri,  Şanlıurfa'da pandemi sonrası yaşanacak turizm hareketliliği noktasında heyecan yarattı.
– Karahantepe 
Şanlıurfa'daki kültür envanterinin tespiti için başlatılan çalışmalar kapsamında, şehir merkezine 46 kilometre mesafede bulunan Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisindeki Kargalı Mahallesi yakınlarında, araştırmacılar tarafından 1997'de yüzey araştırması sırasında Karahantepe'deki yapılar fark edildi.
Yöre halkı tarafından "Keçilitepe" olarak da bilinen alanda, Karahantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında 3 yıl önce "Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları Projesi" kapsamında yüzey araştırma çalışması başlatıldı.
Bu araştırmalarda, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edildi.
Envanter tespit çalışmalarının ardından bölgede geçen yıl kazı çalışmalarına başlandı.