Viranşehir’in tarihi gün yüzüne çıkıyor | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Viranşehir’in tarihi gün yüzüne çıkıyor

Bu haber 04 Aralık 2020 - 22:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Viranşehir'de Eskikale ve kırbalı mahalle sınırları içerinde yer alan Sefertepe neolitik yerleşmesi 2013 yılında Viranşehir Belediyesinin girişimleri sonucunda Şanlıurfa kültür Varlıklarını koruma Kurılu tarafından II.Derece Arkolojik sit ilan edildi.
Viranşehir'de Eskikale ve kırbalı mahalle sınırları içerinde yer alan Sefertepe neolitik yerleşmesi 2013 yılında Viranşehir Belediyesinin girişimleri sonucunda Şanlıurfa kültür Varlıklarını koruma Kurılu tarafından II.Derece Arkolojik sit ilan edildi.
Çanak çömleksiz neolitik döneme tarihlenen sefertepe’de yapılan yüzey araştırmaları neticesinde bulunan ‘T’ şeklinde steller ile Çanak Çömleksiz Neolitik döneme ait önemli bulgulara rastladığı gözlendi. Kuzey-güney yönünde dizilmiş ve 3-5 km aralıklarla kurulmuş bu yerleşimler bölgede benzeri görülmeyen bir özelliği ortaya çıkarmıştır. Daha önce tespit edilmiş olan ve içinde “T”Şeklinde dikmetaşların yer aldığı Nevali Çori göbeklitepe ve karahantepe gibi benzer özelliklere sahip çanak çömleksiz neolitik döneme ait sefertepe yerleşmesinde yapılacak arkeolojik kazılarla tarihe ışık tutacaktır. Geçen yıl kazıların başlatılması için yapılan başvurunun olumsuz neticelenmesi üzerine belediye başkanı Salih Ekinci’nin Ankara’daKültür ve turizm bakan yardımcısı sayın Serdar çam ile yaptığı görüşmede Viranşehir'in kültür Turizim yol haritasının belirlenmesi ,kültür varlıklarının korunup gelecek kuşaklara aktarılması adına planlanan projeler ile ilgili yapılan görüşmede sefertpe de tıpkı göbeklitepe Karahan tepe gibi tarihe ışık tutacağı’ yapılacak olan arkeolojik kazıyla birlikte, Viranşehir'in Turizim potansiyelinin artacağı ve dolayısıyla ilçe ekonomisine önemli katlı sağlayacağı vurgulanmıştır. Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci "yaptığımız görüşmeler neticesinde Kazı izninin verileceği yönünde alınan haberler bizleri mutlu etmiştir. ilçemizde yapılacak olan ilk bilimsel arkeolojik kazı olması bakımımdan da ayrıca önemlidir.Viranşehir Belediyesi olarak sefertpede yapılacak olan arleojik kazıya sponsor olacağız. tarihin gün yüzüne çıkması için atılan her adımda bizler orada olacağız .kültürel mirasın korunması adına yaptığımız çalışmalar Devam etmektedir" dedi. Viranşehir'in tarihi ve kültürel bir şehir olduğunu, Hemen hemen ilçenin her yerinde tarihi kalıntılar bulunduğunu ifade eden Başkan Ekinci, "çatalat harabeleri, Hanefiş kilisesi, dikmeler, Viranşehir surları, çemdin kalesi ve daha bir çok yapı var. Kızlar sarayı ve en son Göbekli tepe gibi bir yapı. Biz belediye olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Çalışmaların yapılması için hazırlıklar başladı. İlçemizin tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak için çalışmalarımız sirecek"dedi. Kısa bir süre önce Kültür ve turizm bakan yardımcısı Serdar Çam ile görüştüklerini ifade eden Başkan Ekinci, görüşmeye Ak parti Şanlıurfa milletvekili Mehmet Ali Cevheri'nin de katıldığını belirtti. Başkan Ekinci, sefertepe ile yer yüzüne yeni tarihi bulguların çıkacağını aktardı.