Urfa, Dengbejleri Dinledi | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa, Dengbejleri Dinledi

Bu haber 16 Kasım 2018 - 20:22 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “2018 Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa’da Müzik Sempozyumu ve Etkinlikleri” tarihi Gümrükhan’da düzenlenen Büyükşehir Belediyesi Sıra Gecesi ve Dengbejlerin müzik şöleni ile devam etti.

ÇİFTÇİ’YE TEŞEKKÜR

Siverek ile Viranşehir bölgesinin dengbejlerinden olan İsmail Torgut, bu sanatın kültürleri olduğunu ve hala yaşatıldığını söyledi.

“Dengbeji yüzyıllardır bizim topraklarda icra edilen bir sanattır” diyen dengbej İsmail Torgut,  “Ben 10 yaşımdan bu yana bizim yörelerin eselerini seslendiriyorum. Bizler dedelerimizden atalarımızdan öğrendiklerimizi şimdi icra etmeye çalışıyoruz. Dedemin çift sürerken seslendirdiği Kürtçe eserler bana ilham kaynağı oluyordu. Yani dengbeji hayatın her alanında vardı. Çoban, çiftçi, esnaf her tür meslekten icra eden vardı” dedi.

Dengbeji ile ilgili konuşmasın devamında Torgut şunları söyledi:

“Bir de bizim çocukluk dönemlerimizde eski plaklar vardı, onlar da vesile oluyordu. Bazı bilinen ancak bizim ulaşamadığımız dengbejleri de plaklar sayesinde dinleme fırsatımız oluyordu. Onlarında bize katkıları çok oldu.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Nihat Çiftçi’ye böylesi bir program düzenlediği teşekkür ediyoruz.”

DENGBEJLERDEN KÜLTÜREVİ TALEBİ

Konu ile ilgili konuşan diğer bir dengbej Cuma Aktanbaş, dengbejliğin bir kültür olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizler eserlerimizi (delal) seslendirirken rahatlıyoruz. İçimizi döküyoruz. Biz istiyoruz bu dengbejlik kültürü yok olmasın. Kürtçe eserler dengbejliğin vazgeçilmezidir. Bizler bu eseleri topraklarımızın özünden öğrendik. Topraklarımın üzerindeki acıyı, neşeyi, kederi, aşkı, sevgiyi kılamlarımızla seslendirmeye çalışıyoruz. Biz dengbejler bir eser seslendirdiğimizde bu dili (Kürtçe) anlayan herkes kendisinden bir şeyler buluyor. O yüzden dengbejlik  kültürümüzde çok önemli bir yere sahiptir.”

“Çocuklarımıza dilimizin güzelliğini anlatmaya çalışıyoruz” diyen dengbej Aktanbaş çeşitli sıkıntılarının olduğunu belirterek, “Dengbej evleri bizim bölgelerde birçok yerde bulunuyor. Diğer kuşaklara bu sanatın kalabilmesi için çok ömenlidir. Bizler Urfa’da böyle bir durum istiyoruz” diye konuştu.

Dengbejliği değerlendiren dengbej Mahmut Aydoğdu ise dengbejliğin önce kültürde var olması gerektiğini ve icra etmek için merak olması gerektiğini söyledi.

“DENGBEJLİK MERAK İŞİDİR”

Dengbejliğe nasıl başladığını aktaran Aydoğdu şunları söyledi:

“Ben küçüktüm çobanlık yapıyordum. Beraber çobanlık yaptım bir dengbej vardı. Onun söylediği eserler beni çok etkiliyordu. Yaşım o zaman küçüktü. Kendi dilimizde kılamlar söylemek beni çok etkiliyordu. Bende merak saldım. Dengbejlik aşkı beni sardı. Önceleri koyun otlatırken başladım. Sonra yavaş yavaş köy odalarında delaller söylemeye başladım. Tabi köy odalarında o dönemin büyük dengbejlerini de bazen dinleme fırsatımız oluyordu. Onlardan da çok şeyler öğrendik.”

Dengbejliğin amacına değinen dengbej Aydoğdu, “Biz denbejler amacı bu kültürün yok olmaması yaşamaya devam etmesidir. Yeni nesillerimiz bu kültüre yabancı kalmaması. Çünkü bazen rastlıyoruz. Gençler bizim icra ettiğimiz sanattan habersizler. O yüzden bu sanatın, bu kültürün yok olmaması için mücadele veriyoruz” şeklinde konuştu.