Lavrov: “Umarız Filistin devletinin oluşturulmasına yönelik taahhütler yerine getirilir” | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Lavrov: “Umarız Filistin devletinin oluşturulmasına yönelik taahhütler yerine getirilir”

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesi öncesinde toplanan BDT Dışişleri Bakanları Konseyi’nin toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bu haber 12 Ekim 2023 - 22:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

önümüzdeki iki yıl için BDT ülkelerinin Dışişleri Bakanlıkları arasında Danışma Planının onaylandığını belirterek, “Ayrıca, başkanlık yapacak olan ülkelere sunulacak olan bir dizi taslak belgeyi gözden geçirdiler. Bu belgeler arasında din özgürlüğünü destekleme, çok kutuplu dünyada uluslararası ilişkiler, dijitalleşme alanında iş birliği ve uluslararası iletişim dili olarak Rusça’nın desteklenmesi konularında açıklamalar yer alıyor. Bu konuda, BDT üyesi olmayan herhangi bir ülkenin de dahil olduğu, Rus dili üzerine açık olan Uluslararası Rus Dili Organizasyonu’nu onaylayan bir belge de kabul edildi.” açıklamasında bulundu.

Lavrov, Kazakistan’ın önerisi üzerine, Gözlemci Ülkeler ve Ortak Ülkeler kategorilerini oluşturma kararı alındığını bu belgenin devlet başkanları tarafından onaylandıktan sonra belirli ülkelerin adaylıkları değerlendirileceğini ifade etti.

Açıklamaların ardından soruları cevaplayan Lavrov, Erivan ile Moskova arasında bir krizin olduğunun ve Ermenistan’da Rus karşıtı duyguların artmasının nedeninin ne olduğu sorusuna “Son yıllarda Ermenistan’da oluşturulan bir dizi sivil toplum örgütünün varlığını biliyoruz (ve daha önce de birçokları vardı). Bu örgütler, Erivan ile Moskova arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesi amacını taşımıyor. Aksine, bu örgütler, bu bölgede özellikle ABD, Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinin çıkarlarını Ermenistan üzerinden teşvik etmek ve Rusya karşıtı duyguların oluşturulmasına zemin hazırlamak amacını taşıyorlar. Birkaç gün önce Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkenin hedeflerini değiştirmeyeceğini belirten bir röportaj verdi. Umuyoruz ki bu tavır, Erivan’ı başka bir yöne çekme girişimlerine rağmen galip gelecektir.” ifadelerini kullandı.

“Irak Cumhuriyeti Başbakanı Muhammed Şiya El Sudani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Filistin-İsrail çatışma bölgesinde ateşkese ilişkin bir girişimde bulunmasını istedi. Moskova, böyle bir teklifte bulunmaya ve taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazır mı?” sorusuna ise Lavrov, şu şekilde cevap verdi:

“Hamas ve İsrail arasındaki çatışmanın başladığı gün, Rus Dışişleri Bakanlığı olarak, ateşkesin hemen ilan edilmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki doğrudan görüşmelere dönülmesi çağrısında bulunan resmi bir açıklama yaptık. Bugün bu konuyu ele aldık. Herkesin aynı fikirde olduğu bir konu, çatışmayı derhal sonlandırmak, uluslararası insancıl hukuku ihlal etmemek, terör eylemlerini ve sivillere zarar veren ya da verme ihtimali olan saldırıları önlemek. Umarız ki çatışma en kısa sürede sona erer ve herkes, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ve evrensel onaylanmış prensiplere dayalı olarak, Filistin devletinin oluşturulmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmeye başlar.”

Hibya Haber Ajansı