Guangdong, Çin’in dışa açılmasının öncüsü | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Guangdong, Çin’in dışa açılmasının öncüsü

Guangdong eyaleti, Çin’de reform ve dışa açılma politikasının uygulandığı ilk eyalet olmasıyla bilinir.

Bu haber 12 Nisan 2023 - 11:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Guangdong eyaleti, Çin'de reform ve dışa açılma politikasının uygulandığı ilk eyalet olmasıyla bilinir. Aynı zamanda Guangdong, Çin'de dışa açılmada en geniş boyutlara sahip ve ekonomik açıdan en dinamik bölge olarak kabul edilir. Guangdong eyaletinin çalışmalarına büyük önem veren Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2012 yılından bu yana dört kez Guangdong eyaletini ziyaret etti.

Çin Komünist Partisi'nin 18. Ulusal Kongresi'nin ardından Aralık 2012'de, Cumhurbaşkanı Xi Jinping ilk yurt içi ziyaretini Guangdong eyaletinde gerçekleştirdi. Lianhuashan Parkı'nda Deng Xiaoping'in heykelinin önünde çiçek sepeti sunan Xi Jinping, “Reform ve dışa açılmayı kararlılıkla ilerleteceğimizi, dışa açılmanın boyutunu genişleteceğimizi, modernleşme çalışmalarında yeni başarılar elde edeceğimizi göstermek için, Deng Xiaoping'in heykelini ziyaret ettik.” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Xi, “Ülkeyi ve halkı zenginleştirecek bu yolda kararlılıkla ilerleyeceğiz, reform ve dışa açılma çalışmalarını yeni bir düzeye taşıyacağız.” dedi. 

1978 yılında Deng Xiaoping tarafından ortaya konulan reform ve dışa açılma politikası, Çin'de uygulanmaya başladı. Bu politika, Çin'in yükselişini gerçekleştiren kritik bir adım. Yeni dönemde, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in öncülüğünde, reform ve dışa açılma çalışmaları daha da ilerletilerek yeni bir aşamaya taşındı.

Ekim 2020’de Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Lianhuashan Parkı’na tekrar giderek Deng Xiaoping’in heykeline çiçek sepetini sundu. Xi Jinping, “Reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından sonra kurulan Shenzhen kenti, Çin Komünist Partisi ve Çin halkı tarafından oluşturulan yepyeni bir şehir ve Çin'e özgü sosyalizmin beyaz bir kağıda çizdiği muhteşem tablo” dedi. Xi, Shenzhen kentinin Çin halkı tarafından var edilen bir mucize olarak dünya gelişme tarihi içinde değerlendirdi.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’ndan edilinen verilere göre, 2022’te Guangdong eyaletinin gayri safi yurtiçi hasılası geçen yıla göre yüzde 1,9 oranında artarak 12,9 trilyon yuanı aştı. Böylece Guangdong eyaleti art arda 34 senedir Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası en yüksek eyaleti oldu.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı