Düzeltme-Çin ve Brezilya liderleri bir araya geldi | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Düzeltme-Çin ve Brezilya liderleri bir araya geldi

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüştü.

Bu haber 14 Nisan 2023 - 18:36 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüştü.

Xi “çiçeklerin açtığı ve havaların ısındığı bir bahar gününde eski bir dostu yeniden görmekten büyük mutluluk duyduğunu” belirtti.

Xi Çin ve Brezilya’nın doğu ve batı kürenin en büyük gelişmekte olan ülkeleri ve önemli yeni yükselen piyasaları olduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin kapsamlı stratejik ortaklar olarak geniş ortak çıkarlara sahip olduğunu belirtti.

Xi, “Çin öteden beri stratejik ve uzun vadeli açıdan Brezilya’yla olan ilişkileri geliştirerek, Çin-Brezilya ilişkilerini dış politikasında bir öncelik olarak görüyor. Devlet Başkanı Lula Çin halkının eski dostu olarak Çin-Brezilya dostluğuna uzun zamandır ilgili ve destek veriyor. Sizin döneminizde ikili ilişkilerde atılım niteliğindeki gelişmelerin kaydedilmesi hızlandırıldı. Şahsınızla birlikte stratejik yükseklikte yeni dönemde Çin-Brezilya ilişkilerinin geleceğini yönlendirmeye ve iki ülkenin halklarına daha çok yarar getirmeye hazırım.” ifadelerini kullandı.

Bu yılın ÇKP 20. Kongresi’nin ruhunun kapsamlı bir şekilde yerine getirilmesinin ilk yılı olduğuna dikkat çeken Xi, yeni yolculukta Çin’in nitelikli kalkınmayı tam güçle ilerleterek, yeni kalkınma modelinin oluşumunu hızlandırdığını ve üst düzey dışa açılmaya hız verdiğine işaret ederek, bu çabaların Brezilya’nın da içinde bulunduğu tüm ülkelere daha çok fırsat getireceğini ifade etti.

Xi, sağlıklı ve istikrarlı gelişmeyi sürdüren Çin-Brezilya ilişkilerinin bölge ve hatta dünyanın barışçı, istikrarlı ve müreffeh gelişmesi için önemli rol oynayacağına inandığını kaydetti.

Xi, bu yılın ikili stratejik ortaklık ilişkilerinin 30. yılı ve önümüzdeki yılın da ikili diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıldönümü olduğuna dikkat çekerek, tarafların stratejik iletişimi sürdürerek, ülke yönetimi konusundaki deneyimlerin paylaşımını güçlendirip birbirlerini önemli kalkınma fırsatları olarak görmesi ve birbirlerinin kendi somut koşullarına göre seçtiği kalkınma yoluna karşılıklı olarak destek vermesi, gelişmekte olan ülkeler arasındaki dayanışma ve eşgüdümü desteklemesi gerektiğinin altını çizdi.

Xi şunları söyledi:

“İki taraf somut iş birliğini derinleştirerek, mevcut önemli iş birliği projelerini sağlam adımlarla ilerletmeli, tarım, enerji, altyapı tesisleri inşası, havacılık ve uzay, bilimsel ve teknolojik inovasyon gibi alanlardaki iş birliği potansiyelini gelirtirmeli, yeşil ekonomi, dijital ekonomi, temiz enerji gibi alanlardaki iş birliği imkanlarını araştırmalı. Brezilya’nın daha çok kaliteli ürünlerinin Çin piyasasına girmesini bekliyoruz. Çin, Kuşak ve Yol’un ortak inşası ile Brezilya’nın “Yeniden Sanayleşme” stratejisiyle kenetlenmesini hızlandırmaya hazır. İki taraf ikili ilişkilerin kuruluşunun 50. yılı vesilesiyle kültürel ve beşeri iş birliğini de yoğunlaşmalı.”

Xi, Çin’in Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin barış, istikrar, bağımsızlık, dayanışma ve kalkınma yönündeki eğilimi sağlamlaştırmasını ve bölgenin entegrasyon sürecini ilerleterek, uluslararası işlerde daha büyük rol oynamasını kararlılıkla desteklediğine işaret etti.

Xi, Çin’in Brezilya’yla beraber, Çin-Latin Amerika Forumu’nu iyi bir şekilde düzenlemeye, Çin-Latin Amerika iş birliğinin yeni seviyeye çıkmasını hızlandırmaya ve ortak kalkınmayı gerçekleştirmeye devam edeceğini ifade etti.

Xi ayrıca, Çin’in Brezilya’yla Birleşmiş Milletler, BRICS ve G20 gibi çok taraflı çerçevelerde her iki tarafı ilgilendiren küresel sorunlar hakkında stratejik işbirliğini güçlendirmeye ve iklim değişikliğini göğüslemek için koordinasyonu pekiştirmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, büyük bir heyetle dördüncü kez Çin'i ziyaret etmekten onur duyduğunu ve Çin’in, devlet başkanı seçildikten sonra Amerika dışında ziyaret ettiği ilk ülke olduğunu kaydederek, bunun Brezilya’nın ikili ilişkilere verdiği büyük önemi yansıttığını belirtti.

Brezilya’nın, adil ve makul bir uluslararası düzenin kurulmasını sağlayan stratejik perspektiften Çin ile daha yakın ilişkiler geliştirmeye hazır olduğuna işaret eden Lula, Çin’le ilişkilerin kapsamlı olarak güçlendirilmesinin Brezilya yasama kurumları ve çeşitli kesimlerin ortak beklentisi olduğunu vurguladı.

Huawei şirketini ziyaret etmek ve Çinli şirketlerin temsilcileriyle görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Lula, iki ülke arasında ilgili alanlardaki iş birliğinin arttırılmasını ve daha fazla Çinli şirketin Brezilya’ya yatırım yapmasını beklediklerini ifade etti.

Brezilya’nın Çin’le eğitim ve kültür alanlarındaki temas ve iş birliğini yoğunlaştırarak iki ülke halkları arasındaki karşılıklı anlayışı arttırmaya da hazır olduğunu hatırlatan Lula, iki ülkenin birçok önemli uluslararası sorunda fikir birliğine ve ortak çıkarlara sahip olduğunu, iki tarafın da çok taraflılığı ve uluslararası adaleti savunduğunu söyledi.

Lula, Brezilya’nın Çin’le G20, BRICS gibi çok taraflı çerçevede stratejik iş birliğini güçlendirerek, uluslararası finans, iklim değişikliğiyle mücadele, çevre koruma alanlarındaki koordinasyon ve iş birliğini pekiştireceklerini, gelişmekte olan ülkelerin daha adil ve dengeli kalkınmayı gerçekleştirmesine katkıda bulunacaklarını ifade etti.

Lula, Brezilya-Çin ilişkilerinin daha güzel bir geleceğe sahip olduğuna inandığını da dile getirdi.

İki lider ayrıca Ukrayna krizi üzerinde fikir alışverişinde bulundu. İki taraf, diyalogun Ukrayna krizini çözecek tek yol olduğunu, krizin barışçıl çözümüne faydalı her türlü çabanın teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerektiğini belirtti. İki lider, daha fazla ülkeye Ukrayna krizinin siyasi çözümünü hızlandırmak için yapıcı rol oynama çağrısında bulunmanın yanı sıra, bu konu hakkında temasları sürdürmeye karar verdi.

İki lider görüşmeden sonra, ticaret, yatırım, dijital ekonomi, bilimsel ve teknolojik inovasyon, bilişim ve telekomünikasyon, yoksullukla mücadele, karantina ve havacılık gibi alanları kapsayan birçok iş birliği belgesinin imzalanmasına tanıklık etti.

İki ülke tarafından kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisinin derinleştirilmesine ilişkin ortak açıklama yayımlandı.

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu

Not: “Görsel sehven hatalı girilmiştir.”

Hibya Haber Ajansı