Bakanı Varank: “Togg’u can Azerbaycan’a getirmekten dolayı gurur duyuyoruz” | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Bakanı Varank: “Togg’u can Azerbaycan’a getirmekten dolayı gurur duyuyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde teslim edilen ilk siparişlerin ardından Togg’un ikinci adresi Azerbaycan oldu.

Bu haber 04 Nisan 2023 - 12:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde teslim edilen ilk siparişlerin ardından Togg’un ikinci adresi Azerbaycan oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Anadolu rengindeki Togg’u Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teslim etmek üzere Azerbaycan’a geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Can Azerbaycan'a bu aracı getirmiş olmaktan, Türkiye'nin otomobilini getirmiş olmaktan sayın Cumhurbaşkanı Aliyev ve bunu teslim ediyor olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

Bilişim Vadisi Bakü

Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Togg T10X İlk Teslimatı Töreninin ardından Togg heyeti ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçti. Bilişim Vadisi Bakü’nün tamamlanmak üzere olan binasında incelemede bulunan Bakan Varank, Azerbaycan Teknik Üniversitesi ve T3 Vakfı desteğiyle kurulan içerisinde DENEYAP atölyesinin de olduğu Bilim Bakü’yü ziyaret etti.

Ziyaretlerinde Bakan Varank’a Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Reşat Nabiyev eşlik etti. Togg heyetinde ise ortaklar adına Togg Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarciklıoğlu, Tuncay Özilhan, Bülent Aksu, Murat Yalçıntaş ile Togg CEO’su Gürcan Karakaş yer aldı.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Varank, Türkiye'nin otomobili projesinin Türkiye’nin 60 yıllık bir hayali olduğunu ifade ederek “Türk milleti bir yerli ve milli otomobile kavuşmayı gerçekten büyük bir iştiyakla bekliyordu. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, girişimcilerin büyük özverileri ile birlikte Türkiye'nin otomobili projesini nihayete erdirmiş olduk.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a ilk araçlarını teslim ettiklerini hatırlatan Bakan Varank, “Biliyorsunuz, biz fabrikanın açılışından sonra sayın Aliyev, sayın Cumhurbaşkanımızı aramıştı ve demişti ki, ‘Ben de bir araç sipariş etmek istiyorum.’ İşte biz de sayın cumhurbaşkanımızdan sonra ikinci aracı buraya getirdik. Sayın Aliyev'e teslim etmek üzere Bakü'deyiz.” diye konuştu.

Gurur verici bir proje

Birkaç saat sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in sipariş ettiği aracı kendilerini teslim edeceklerini kaydeden Varank, “Gerçekten gurur verici bir proje. Türkiye'de büyük bir coşku, büyük bir heyecan oluşturan bir proje. Biz bu coşkuyu, heyecanı tabii ki Azerbaycan'da da görmekten mutluluk duyuyoruz. Burada da Azerbaycanlı kardeşlerimiz araçla ilgili sorular soruyor, ‘Buraya gelecek mi, satın alabilecek miyiz?’ diye. Tabii bugün ilk teslimi sayın Cumhurbaşkanına, sayın Aliyev'e yapmak bizim için gerçekten gurur.” dedi.

Türk milletinin göğsünü kabarttı

Varank, Türkiye’de ikinci aracı kim alacak tartışması olduğunu ifade ederek “Aslında sayın Aliyev'in ikinci aracı teslim alıyor olması da tüm Türk milletinin aslında göğsünü kabartan bir husus. Can Azerbaycan'a bu aracı getirmiş olmaktan, Türkiye'nin otomobilini getirmiş olmaktan sayın Cumhurbaşkanı Aliyev ve bunu teslim ediyor olmaktan gurur duyuyoruz, inşallah bunun gibi iş birlikleriyle biz yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Alivey tarafından yerel saat ile 14:00’te kabul edilecek Bakan Varank ve beraberindekiler, seri üretim bandından indirilen Anadolu renkli Togg’u Cumhurbaşkanı Aliyev’e teslim edecek.

İşte togg’un kilometre taşları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'de Türkiye Odalar Birliği Genel Kurulu’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na hitaben “Türkiye’nin otomobilini yapmak için babayiğitler arıyorum.” sözlerinin ardından 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) kuruldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde Anadolu Grubu, BMC Otomotiv, Turkcell, Zorlu Holding güçlerini birleştirdi.

“Yenilige yolculuk”

2019 sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen “YeniLige Yolculuk” buluşmasında, “C-SUV” ve “C-SEDAN” cihazlarının ön gösterimi yapıldı. Lansman töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan Togg’un ilk siparişi verdi. 2020’de Gemlik’teki Togg Teknoloji Kampüsü’nün inşaatına başlandı. 2021’de Çinli batarya üreticisi Farasis Energy ile Togg, Siro Silk Road Temiz Enerji Teknolojileri şirketini, yine aynı yıl yüzde 100 Togg iştiraki olan şarj istasyonu markası Trugo’yu kurdu.

Togg, 2022’de dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022’ye katılarak, (Consumer Electronics Show) dünya marka lansmanını gerçekleştirdi. Gemlik’teki Teknoloji Kampüsü’nde 2022’de deneme üretimleri başladı. Kampüs, 29 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla resmi olarak açıldı ve seri üretime hazır hale getirildi. İlk akıllı cihaz da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üretim bandından indirdi.  2022 sonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM'ye Togg ile geldi.

Togg, kullanıcılarla buluşacak ilk modelinin ismini T10X olarak açıkladı. T10X için 16-27 Mart tarihleri arasında ön sipariş süreci gerçekleşti. Ön sipariş için çekilişe Trumore mobil uygulaması ve Togg web sitesi üzerinden 177 bin 467 kişi katıldı. Togg bu yoğun ilgi üzerine 2023 yılı için çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 12 binden 20 bine çıkardı. Böylelikle Togg’un 2023 yılı üretim adedi de 28 bine ulaştı. 29 Mart’ta tarihinde noter huzurunda gerçekleşen dijital çekilişle şanslı 20 bin kullanıcı ön sipariş hakkı kazandı. 20 bin kişinin yanı sıra 20 bin kişi de yedek listede yerini aldı.

Hedef bir milyon üretim

Togg’da, T10X’in pazara sunulmasından sonra C ve B segmentlerinde yeni modeller üretim sırasına girecek. Bu modellerin aileye katılmasıyla, aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Togg, 2030’a kadar ortak platform kullanarak 5 farklı model ve toplam 1 milyon adet akıllı cihaz üretmeyi planlıyor.

Tip Onay Belgesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törende belgelendirme anlamında da bir ilk yaşandı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Tip Onay Belgesini Togg heyetine teslim etti. Ulusal Tip onay belgesi, araçların karayolunda tescili ve kullanımı için güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî bir belge. Bu belge, karayolunu kullanan tüm binek, yük ve yolcu taşıyan araçlar, traktörler ve motosikletler için zorunlu tutuluyor.

Türkiye’de tip onay belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkilendirdiği TSE tarafından veriliyor. Belge için Togg’un imalat tesisleri TSE tarafından incelendi. Sonrasında aracın bulunduğu kategoride yer alan testler, önemli bir kısmı yurt dışında olmak üzere akredite atanmış teknik servislerce yapıldı. Togg, TSE uzmanları gözetiminde tamamlanan testlerden sonra, Ulusal Tip Onay Belgesini almaya hak kazandı.

Hibya Haber Ajansı