Altun: “Çağımızda ciddi, hayati risklerle karşı karşıyayız” | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Altun: “Çağımızda ciddi, hayati risklerle karşı karşıyayız”

DEREN KOCAMANOĞLU-04.04.2023- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  Doğal Afetlerde Uluslararası İş Birliği ve Dayanışma Paneli’nde konuştu.

Bu haber 04 Nisan 2023 - 11:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun,  “Çağımızda ekonomik krizler, salgınlar, savaşlar, kıtlık, iklim krizi, doğal afetler gibi tek bir ülkenin sınırlarını aşan ciddi, hayati risklerle karşı karşıyayız.” dedi.

Altun’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Devlet olarak depremin ilk anlarından itibaren hızlı ve etkin bir koordinasyonla deprem bölgesindeki insanlarımızın yanında olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, en başından bu yana afet sonrasındaki müdahale ve yardım faaliyetlerini bizzat koordine etti. Tüm kurumlarımız bütün imkan ve kapasiteleriyle deprem bölgesindeki insanlarımızın yanında oldu.

Afetin ilk anlarından itibaren Türkiye Afet Müdahale Planı’nı devreye soktuk. Bölgede hazır bulunan arama kurtarma personelleri depremi yaşamış olmalarına rağmen derhal müdahaleye başladı. Ayrıca yurdun dört bir yanından arama kurtarma personellerimiz de bölgeye akın etti. Toplamda 35 bin 250 arama kurtarma personelimiz bölgede görev yaptı. Tüm arama kurtarma ekiplerinin üstün gayretleriyle 100 binden fazla insanımızı, kardeşimizi enkazdan kurtarabildik.

Bölgede ihtiyaç duyulan beslenme, barınma, sağlık, güvenlik, psikososyal destek, hasar tespit ve altyapı gibi birçok hizmeti yürütmek amacıyla yaklaşık 275 bin personel hızla bölgedeki çalışmalara dahil oldu.

Havayolu, deniz yolu, demiryolu ve karayoluyla toplamda 1,5 milyondan fazla vatandaşımızın deprem bölgesinden tahliyesini koordine ettik. Deprem yaşayan illerde hızlı bir şekilde kurduğumuz çadır ve konteyner kentlerle tahsis ettiğimiz tesislerde 3 milyona yakın vatandaşımız halihazırda barınma imkanı buluyor.

Çağımızda ekonomik krizler, salgınlar, savaşlar, kıtlık, iklim krizi, doğal afetler gibi tek bir ülkenin sınırlarını aşan ciddi, hayati risklerle karşı karşıyayız. Bu riskler, sorunlar tek bir ülkeye ya da tek bir bölgeye mahsus gibi görünse de zamanla etki alanını genişleterek, küresel bir sorun haline gelmektedir. Bu sorunların çözümünde uluslararası dayanışma ve iş birliği çok büyük önem taşıyor. Hiç kuşkusuz bu tür sınama zamanlarında gösterilen dayanışma devletler ve halklar tarafından her zaman minnettarlıkla karşılanır.

90 ülkeden 11 bin 500’e yakın arama kurtarma personeli de çalışmalara katkı sunmuştur. Bunun yanından sahra hastaneleri ve sağlık personelleriyle kara, hava ve deniz yoluyla ulaştırılan desteklerle dost ülkeler bu süreçte Türkiye’nin yanında yer aldı.”

Hibya Haber Ajansı