Şanlıurfa Eczacılar Odası Onur Kurulu Üyesi Sürücü’den İlaç Açıklaması | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Şanlıurfa Eczacılar Odası Onur Kurulu Üyesi Sürücü’den İlaç Açıklaması

Bu haber 18 Kasım 2021 - 22:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Onur Kurulu Üyesi Ecz. Mahmut Sürücü,piyasada bulunamayan bazı ilaçlarla ilgili RHA Ajansa özel açıklamalarda bulundu.

27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Onur Kurulu Üyesi Ecz. Mahmut Sürücü,piyasada bulunamayan bazı ilaçlarla ilgili RHA Ajansa özel açıklamalarda bulundu.
Açıklamada, "İlaçlarda yaşanan sıkıntının temel nedeni yılda bir kez yapılan döviz kuru olduğunu, piyasada pek çok ilacın bulunmamasının sebebinin yükselen döviz olduğunu belirten Sürücü,döviz kurunun yılda bir kez yerine belirli aralıklarla yapılması halinde piyasada ilaç sıkıntısının ortadan kaldırlacağını söyledi."
Ecz.Sürücü yaptığı açıklamada şunları keydetti:''Eczanelerde yaşanan sıkıntıların asıl sebebi piyasada bulunmayan ilaçlardır. İlaç fiyat kararnamesine göre her yıl şubat ayında Euro kuru belirlenir ve ona göre ilaçlara zam yapılır.Yapılacak olan zamlar yılda bir kez yapılacağına kademeli olarak yapılırsa bu tür sıkıntılar bir nebze olsun azaltılmış olur.Şu anda SGK nın belirlediği Euro kuru 4.57 TL olmasına karşın Euro 12 TL yi geçmiş durumda.Bu durumda firmalar ya ilaç üretmemekte yada kısıtlı üretmektedir. Yasaya göre ilaç firmada üretilir depoya sevkedilir ve oradan da eczanelere gönderilir, bizim eczacılar olarak bu sevk zincirine müdahale etme gibi bir durumumuz bulunmamaktadır, yani depo bize ilaç yok dediği zaman pek birşey yapma şansımız kalmıyor. Geçen pazar günü tututtuğum nöbette saat 17'ye kadar hiç sıkıntı yaşamadım ancak stoklarımızda bulunan ilaçlar tükenince çeşitli sıkıntılar yaşamaya başladım, vatandaş ile karşı karşıya gelmeye başladık. Şu anda yetkililerce 645 kalem ilacın olmadığı telafuz edilmektedir, yetkililer tarafından gerekli düzenlemeler yapılmaz ise bu sayı gün geçtikçe artacaktır.Piyasada ve eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusu biz eczacılar değiliz ve halkımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz, lütfen bu konuda biraz sağduyulu olalım.''ifadelerini kullandı.