Urfa’nın bitmek bilmeyen sorunları meclise taşındı: Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay’a soruldu | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa’nın bitmek bilmeyen sorunları meclise taşındı: Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay’a soruldu

Bu haber 30 Nisan 2021 - 13:31 'de eklendi ve kez görüntülendi.

(RHA AJANS/RHA) – HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü,3-4 kez temeli atılan Şanlıurfa Hastanesi ve Şanlıurfa'nın yaşanan sağlık sorunları tekrar TBMM’ye taşıdı. Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması üzerine meclise soru önergesi verdi.

Şanlıurfa'da temeli 3-4 defa atılan Şehir Hastanesi ile Şanlıurfa'nın sosyal donatı alanlarının imara açılmasının gerekçesi nedir? diye sordu.
Sürücü ayrıca, "Şanlıurfa'daki kamu arazilerinin imara açılışının iktidara yakın isimler tarafından rant alanı yapılacağı söylentileri hakkındaki iddialar doğru mudur?" diye sordu.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması isteğiyle verdiği önerge şu şekilde;
Seçim bölgem olan Şanlıurfa’da , 3 milyona yaklaşan nüfusa rağmen sağlık hizmeti olması gerekenden çok daha az, yetersiz ve niteliksiz konumdadır. Yıllık doğum oranında ülkemizde 1. sırada olan Şanlıurfa’da kadın doğum ve çocuk sağlığı ile ilgili büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Kadın doğum poliklinik sayılarının ciddi oranda eksik oluşu bir izaha muhtaçtır. Toplum sağlığının temeli , anne-bebek sağlığı ve takibinden geçmekteyken, Şanlıurfa’da adeta halk sağlığı sorunları görmezden gelinmektedir.Pandemi süreciyle birlikte sağlık alanındaki mevcut eksiklikler daha da görünür duruma gelmiş olup , sorunlar daha da derinleşmiştir.
Şanlıurfa’da bizim sayabildiğimiz kadarıyla 3-4 kez şehir hastanesi temeli atılmıştır, bu temel atma törenlerine rağmen henüz hastane yapmaya karar verilmemiştir.Her seferinde protokoller , törenler ve ciddi masraflar yapılarak yapılan temel atma törenleri, seçimden seçime düzenlenip adeta seçim çalışmalarının bir parçası haline gelmektedir.
Ve sağlık alanındaki tüm bu eksikliklere rağmen yeni hastanelerin yapılmaması, doktor atamalarının gerçekleştirilmemesi, eskik alanlara yönelik iyileştirme yapılmamasının yanı sıra birde faliyete geçmesi için defalarca önergeler verdiğimiz ve açıklamalar yaptığımız eski hastane alanlarının şuan da adeta rant amaçlı imara açılması Şanlıurfa için kabul edilemez bir durumdur. 2 ayrı parsel içinde aynı durum mevcuttur. Biri 101 dönüm olan Kadın Doğum Ve Çocuk hastanesi, Karaköprü doğukent mah, ada 3309, parsel 1 şeklindedir. Diğeri ise 52 dönüm sağlık tesis alanı, Karaköprü Batıkent mah Parsel 761 şeklindedir. Kamuya ait 300 milyondan fazla değere sahip bu alanların konutlaştırılıp, rant uğruna halktan alınmasının önüne geçilmesi gerekmektedir.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği Tarafından açılan dava sonucunda ilgili usulsüzlükler Danıştay üzerine iptal edilmiştir. Fakat Danıştayın kararının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen aynı usulsüzlük bu sefer cumhurbaşkanı kararnamesi ile yeniden uygulanmak istenmektedir.
Bu Bağlamda,1. Şanlıurfa’da şehir hastanesi için kaç kez temel atma töreni düzenlenmiştir ? 2. Neden Şanlıurfa’da şehir hastanesinin yapımı yıllardır henüz başlamamıştır ?3. Şanlıurfa’da sağlık alanındaki yakışıksız durumlar için bir adım atılacak mıdır ?4. Şanlıurfa’da kamu arazilerinin imara açılışının iktidara yakın isimler tarafından rant alanı yapılacağı söylentileri hakkında kamuoyuna açıklamada bulunacak mısınız ?5. Danıştay kararınına rağmen CB Kararnamesi neden yayımlanmıştır ?6. Danıştayı gerekli yeterlilikte bulmuyor musunuz ?