CHP’li Tanal’dan Urfa’nın Göz Yaşartan Şanlı Kurtuluş Destanı Mesajı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

CHP’li Tanal’dan Urfa’nın Göz Yaşartan Şanlı Kurtuluş Destanı Mesajı

Bu haber 11 Nisan 2021 - 8:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

CHPli vekil Mahmut Tanal memleketi Şanlıurfanın kurtuluşunun 101. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada dedelerinin destansı mücadelesini her dinlediğinde gözlerinin yaşardığını belirtti.
URFA'NIN GÖZ YAŞARTAN ŞANLI KURTULUŞ DESTANI
CHPli vekil Mahmut Tanal memleketi Şanlıurfanın kurtuluşunun 101. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada dedelerinin destansı mücadelesini her dinlediğinde gözlerinin yaşardığını belirtti. Tanal açıklamasında Urfanın düşmandan temizlenmesine ön ayak olan Atatürkle ilgili detaylar yer aldı.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal Şanlıurfanın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Topyekün harekete geçerek Fransız kuvvetlerini 11 Nisan 1920de kovan Şanlıurfalıların destansı mücadelesini anlatan Tanal Şanlıurfanın giderek ağırlaşan sorunlarına da değindi.
NE ZAMAN DİNLESEM GÖZLERİM DOLAR
Aslen Şanlıurfalı olan CHPnin hukukçu vekili Mahmut Tanalın açıklaması şöyle:
Düşmana namerde boyun eğmeyen Şanlıurfa halkı bundan 101 yıl önce tarih sayfasına unutulmaz bir destan yazdı.
Şanlıurfanın bir evladı olarak ne zaman dedelerimizin Fransız işgaline karşı verdiği mücadeleyi dinlesem o günleri anlatan eserleri okusam gözlerim dolar.
Hatırlatmak gerekir ki İngilizlerin 1919 yılında işgal ettiği sonrasında Fransızları yerleştirdiği Şanlıurfanın bağımsızlık mücadelesinin fitili Gazi Mustafa Kemal Atatürkün Urfa Müftüsü ve eşrafına çektiği telgrafla ateşlenmiştir. Atatürkün Milli örgütlenişi genişletin. Her türlü haksızlığı protesto ve icabında fiilen reddedin talimatı ve akabindeki desteği halkı cesaretlendirmiştir.
İŞGALCİLER AYAKLARA KAPANARAK URFADAN ATILDI
Fransız askerlerinin kadınların bulunduğu Vezir Hamamına girmeleri bardağı taşıran son damla olmuştur.
Bayrağı toprağı kutsalları için kadınıyla erkeğiyle genciyle yaşlısıyla askeriyle siviliyle bir araya gelen Urfa halkı bu kadim şehri Fransızlara dar etmiştir.
İşgalci emperyalist güçler esaret altına almaya çalıştıkları halkına boyun eğdirmeye uğraştıkları Urfadan ayaklara kapanarak esir alınarak aman dileyerek atılmıştır.
Urfamıza Şanlı unvanı gelişigüzel verilmemiştir. Büyük Önder Atatürkün emriyle harekete geçen dedelerimiz büyük bedeller ödeyerek yokluk içerisinde eşine az rastlanır fedakarlıklar göstererek doğup büyüdüğümüz toprakları kurtarmıştır.
URFANIN ZAFERİ MİLLİ MÜCADELENİN İLHAM KAYNAĞI
Şanlıurfanın her karış toprağında şehitlerimizin kanı vardır.
Şanlıurfanın Kurtuluş Savaşı sürecindeki kutlu zaferi canla başla mücadelenin verildiği yurdun her noktasında ilham kaynağı olmuştur.
96ncı kurtuluş yıl dönümüne sayılı günler kala Şanlıurfamıza İstiklal Madalyası verilmesi münasebetiyle CHP grubumuz adına Mecliste yaptığım konuşmada da vurgulamıştım.
&gt ;Şanlıurfa halkı kendi imkânlarıyla canıyla kanıyla malıyla görülmemiş bir kurtuluş mücadelesi vererek kendi özgürlüğünü kazandı ve Milli Mücadele ruhu tüm yurtta güçlenerek tarihin seyrini değiştirdi.
Şanlıurfa dünya uygarlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepedir. Bu nedenle Şanlıurfa dil din ırk ayrımının yapılmadığı hoşgörünün merkezidir.
URFALILARIN HAKKINI SAVUNUNCA AK PARTİLİLER SUSTURMAYA ÇALIŞTI
Meclisteki söz konusu konuşmamda ayrıca Şanlıurfanın yoksullukla işsizlikle boğuştuğuna hastane ve doktor eksikliğiyle kalitesiz eğitimle perişan olduğuna dikkat çekmiştim. 7-8 saati bulan elektrik kesintilerinin Şanlıurfa halkını canından bezdirdiğinin altını çizmiştim.
Hemşerilerimin mağduriyetine rağmen Şanlıurfanın herhangi bir plan ve proje üretilmeyen bir şehir olduğunu belirtmiştim.
Ak Parti sıralarına dönerek Urfanın elektriği yolu sağlığı eğitimle de ilgilenin çağrısında bulunmuştum.
Kürsüde Şanlıurfalıların mağduriyetinden bahsetmemden hak ve menfaatlerini savunmamdan rahatsız olan Ak Parti milletvekilleri ise koro halinde bana laf atarak susturmaya çalışmışlardı.
Ak Parti iktidarı çağrıma kulak tıkarken aradan geçen yıllar içinde Şanlıurfada her şey daha da kötüleşti. DEDAŞ ve TİGEM sorununu tüm dünya öğrendi. Şanlıurfanın yolları berbat halde. Temiz içme suyu yok. Çiftçi perişan esnaf perişan halk perişan
GAPın başkenti Şanlıurfada gençler iş bulamıyor. Torpil kayırmacılık almış başını gidiyor. Başka şehirlere karın tokluğuna çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri yollarda can veriyor.
Şanlıurfaya İstiklal Madalyası verilmesiyle ilgili kürsüde yaptığım konuşmada da söylediğim gibi Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında Şanlıurfayı hak ettiği noktaya getireceğiz.
RUHLARI ŞAD OLSUN
Şanlıurfanın düşman işgalinden kurtuluşunun 101inci yıl dönümü vesilesiyle cesaretlendirici telgraf mesajlarıyla verdiği talimatlarla gönderdiği milli kuvvetlerle Şanlıurfanın düşmandan temizlenmesine ön ayak olan Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları başta olmak üzere 12ler olarak bilinen Şanlıurfanın kahramanlarını Yüzbaşı Ali Saip Beyi topraklarını kutsallarını alçaklara çiğnetmeyen tüm Urfalıları aziz şehitlerimizi gazilerimizi minnetle saygıyla ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.