Ömer Dodanlı yazdı: Gün sessiz kalma günü değil | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Ömer Dodanlı yazdı: Gün sessiz kalma günü değil

Bu haber 05 Ekim 2020 - 17:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ey, odalar, STK'lar, dernekler, gün sessiz kalma günü değil!
Şanlıurfa’da faal olan ve sayıları 100’ü bulan oda ve sivil toplum kuruluşları Şanlıurfa’nın sorunlarını dile getirmekte adeta sınıfta kaldı.
Şanlıurfa’da bir çok STK veya dernek başkanları Şanlıurfa'daki birçok basın açıklamalarında yan yana omuz omuza görülürken, iş Şanlıurfa’nın sorunlarını, Şanlıurfa’nın eğitimini, Şanlıurfa’nın mevsimlik tarım işçileri ve dahası vaat edilen şehirde yapılmayanları anlatmaya gelince STK’lar, odalar ve dernek başkanları birer dilsiz rolüne bürünüyorlar. Kentte bu denli STK, oda ve dernek bolluğu vatandaşı memnun etse de isimde faal olan ama icraatta sosyal medya paylaşımlardan öteye gidemeyen tabela odaları ve STK’ları bir taraftan da sorunları dile getirmedikleri için eleştiriliyor.
STK’ların ve odaların, derneklerin asıl görevi Ankara’nın göremediği ya da ulaşamadığı sorun ve sıkıntıları basın açıklamalarıyla dile getirerek onlara aktarmak. Ancak Şanlıurfa’da bulunan Odalar ve STK’lar kentin kanayan yaralarını aktarmak yerine tabiri caizse deve kuşu misali kafalarını kuma gömüp sessizliğe bürünüyorlar. Hal böyle olunca yanı başımızda 300 fabrikanın açılışını yapıldığı Antep'i hep örnek gösterip bir arpa boyu yol kat edemeyiz.
ULAŞIM SORUNU…
Tramvay, trambüs, derken Şanlıurfa trafiği ve ulaşımı adeta allak bullak oldu. Yılda en az bir iki kez değişen güzergahlardan ve her yıl enteresan ulaşım projelerinden dolayı vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Komşu Antep metroya geçmenin hesaplarını yaparken Şanlıurfa halen körüklü otobüslerle günü kurtarmanın derdine düşüyor.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN OKULDAKİ ÇOCUKLARI…
MEB teftiş kurulunun basına düşen raporuna göre,2019-2020 eğitim-öğretim yılında 86 Bin öğrencinin okulla ilişiği kesilmiş ve bu çocuklar ya evlenmiş ya da tarlalarda çalıştığı raporda yer aldığı açıklandı. Şanlıurfa’da birçok Oda ve STK'lar tarafından bu konu hiç dile getirilmedi ya da görmezden gelindi. Şanlıurfa’da yaklaşık 200 bin öğrenci aile ile birlikte başka illere mevsimlik işe gittiklerinden dolayı okula gelemiyorlar ya da okula geç başladıkları için eğitimden geri kalıyorlar. Ancak bu sorun birçok STK ve kesim tarafından görmezden geliniyor. Bu şehrin kanayan yarası olan bu soruna somut adımlar hala atılmadı. Ancak Şanlıurfa sevdalısı hiçbir STK ve Oda başkanları bu konuyu dile getirmeye bile cesaret edemedi. Çünkü bunların derdi memleket olsaydı mutlaka dile getirirlerdi. Ancak bu koltuklarda bulunanlar sadece kendi geleceklerini ve koltuklarının kaygısından başka bir icraatları yok.
ÖĞRETMEN AÇIĞI…
Şanlıurfa her yıl eğitimde son sıralarda kendisine yer buluyor. Şanlıurfa’nın eğitim sıralamasında yıllara rağmen bir yükseliş olmadı. Bilakis gerilemeye doğru gidiyor. Özel okullardaki öğrenciler hormonlu ve şişirilmiş notlarla sınavlara girerken, devlet okullarında okuyan çocuklar ise özel okuldakilerle rekabet edemeyecek duruma geldi. Nüfusu 2,5 milyonu geçen Şanlıurfa’da 600 binden fazla öğrenci de bulunuyor. Ancak bu öğrencilerin en büyük sıkıntısı ise öğretmenlerin eksikliği… Her ne kadar resmi rakamlara yansımasa da Urfa’da halen 6 bin civarında öğretmen açığı olduğu Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi tarafından dile getiriliyor. Şanlıurfa’nın eğitim sıralaması STK ve kanaat önderlerinin umurunda olmamış olacak ki, Basına yansıyan verilere göre 2019-2020 yılında 86 Bin ğrenci okulu terk etmiş ya evlenmiş yâda tarlalarda çocuk işçi olarak çalışıyormuş. Bu vahim rakamlar ne bir STK'nın nede bir odanın dikkatini çekmemiş ki hiç bir şekilde açıklama filan da yapma gereği duymadılar. Görüş açıklamadılar. Onlara ne Şehrin eğitim sorunundan onların derdi koltuk sevdası!
UYUŞTURUCU
Şanlıurfa’da İl Emniyet Müdürlüğü’nün Başarılı çalışmaların sayısında her geçen gün artış olsa da bununla paralel olarak zehir tacirlerinin sayısında da artış oldu. Kentte birçok kesim tarafından dile getirilen kanıya göre uyuşturucu ortaokul ve hatta ilkokula kadar girdi ve uyuşturucu kullanım yaşı 12’ye kadar düştü. Geleceğimiz olan gençleri ve çocukları zehirleyen uyuşturucu tacirlerine Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü her ne kadar göz açtırmasa da STK’ların da bu konuda destek vermesi gerekmiyor mu? Ama nafile. Onların bu konuda herhangi bir açıklamalarına şahit olan var mı? Ben görmedim.