Özellikle milyonlarca liralık taş, ilaçlama, akaryakıt ve araç bakım-onarım harcamalarının hangi yöntemlerle ve hangi firmalardan gerçekleştirildiği merak konusu oldu.
Bozova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, belediyenin 6 aylık dönemdeki toplam geliri 180 milyon 291 bin 800 lira 54 kuruş, toplam gideri ise 185 milyon 228 bin 264 lira 71 kuruş oldu.
Böylece giderlerin gelirleri yaklaşık 4 milyon 936 bin lira aştığı görüldü.
EN BÜYÜK GİDER PERSONEL
Belediyenin açıkladığı gider tablosunda en yüksek harcama kalemini 84 milyon 988 bin 851 lira 61 kuruşla personel giderleri oluşturdu.
Bunu 44 milyon 450 bin 795 liralık taş alımı ve döşeme işi, 18 milyon 236 bin 92 liralık ilaçlama, 14 milyon 794 bin 711 liralık SGK ödemesi, 11 milyon 282 bin 850 liralık akaryakıt alımı ve 7 milyon 474 bin 964 liralık araç bakım-onarım gideri izledi.
Hayvan barınağının ilaç ve bakım-onarım giderleri için 2 milyon lira, temizlik malzemesi, kırtasiye, elektrik ve internet gibi çeşitli giderler için de 2 milyon lira harcandığı açıklandı.
MİLYONLUK ALIMLARDA HANGİ YÖNTEM KULLANILDI?
Açıklanan mali tabloda yer alan yüksek tutarlı mal ve hizmet alımları, söz konusu işlemlerin hangi ihale veya alım yöntemiyle gerçekleştirildiği sorusunu gündeme getirdi.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinde düzenlenen doğrudan temin, kanunda belirtilen şartların oluşması halinde kullanılabilen bir alım yöntemi. Kamu İhale Kurumu tarafından yapılan düzenlemeler kapsamında doğrudan temin süreçlerinin EKAP üzerinden yürütülmesine ilişkin uygulamalar da bulunuyor.
Bu nedenle bir alımın doğrudan temin yöntemiyle yapılmış olması tek başına mevzuata aykırılık anlamına gelmiyor. Her işlemin kendi gerekçesi, hukuki dayanağı, parasal tutarı ve alım süreci üzerinden ayrıca değerlendirilmesi gerekiyor.
KAMUOYUNUN MERAK ETTİĞİ SORULAR
Bozova Belediyesi’nin açıkladığı rakamların ardından özellikle yüksek tutarlı alımlar konusunda şu sorular gündeme geldi:
6 aylık dönemde kaç doğrudan temin işlemi gerçekleştirildi?
Bu alımların toplam tutarı ne kadar oldu?
44,4 milyon liralık taş alımı ve döşeme işi hangi yöntemle gerçekleştirildi?
18,2 milyon liralık ilaçlama hizmeti hangi firmadan veya firmalardan alındı?
11,2 milyon liralık akaryakıt alımında hangi alım yöntemi kullanıldı?
Araç bakım ve onarım giderlerinde hangi firmalarla çalışıldı?
Aynı veya benzer nitelikteki mal ve hizmet alımlarında aynı firmalarla tekrar eden işlemler gerçekleştirildi mi?
Alımlarda kaç firmadan teklif alındı ve piyasa fiyat araştırması nasıl yapıldı?
Bu soruların yanıtlarının, belediyenin ilgili alım dosyaları ve kayıtlarının incelenmesiyle netleşebileceği değerlendiriliyor.
GÖZLER ALIM KAYITLARINDA
Kamu İhale Kurumu’nun EKAP sisteminde doğrudan temin işlemlerine yönelik sorgulama alanları bulunuyor. Sistemde doğrudan teminin türü, tarihi ve idare bilgileri gibi çeşitli kriterlerle arama yapılabiliyor.
Dolayısıyla Bozova Belediyesi’nin 6 aylık dönemde gerçekleştirdiği alımların firma, tutar, tarih, alım türü ve işin konusu bakımından incelenmesi, kamuoyundaki soruların somut veriler üzerinden değerlendirilmesine imkân sağlayabilir.
BELEDİYENİN AÇIKLAMASI DA ÖNEMLİ
Bozova Belediyesi, 6 aylık mali tablosunu kamuoyuyla paylaşırken mali işlemlerin açık, anlaşılır ve denetlenebilir şekilde yürütülmesini hedeflediğini belirtti. Belediyenin açıklamasında mali verilerin düzenli olarak kamuoyuyla paylaşılmasının amaçlandığı ifade edildi.
Bu çerçevede kamuoyunun beklentisi, yüksek tutarlı mal ve hizmet alımlarına ilişkin hangi yöntemin kullanıldığı, alımların hangi firmalardan gerçekleştirildiği ve fiyat araştırmalarının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgilendirmenin yapılması.
Ortaya çıkan tablo, şu aşamada herhangi bir alım hakkında kesin bir usulsüzlük sonucuna varılmasını değil, kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin kayıtların şeffaf biçimde incelenmesini gerektiriyor.
Bozova Belediyesi’nin 6 aylık mali tablosunda yer alan yaklaşık 185,2 milyon liralık giderin ayrıntıları kamuoyunda merak konusu olurken, özellikle milyonlarca liralık mal ve hizmet alımlarının hangi yöntemle ve kimlerden gerçekleştirildiğine ilişkin açıklama bekleniyor.
Haber Ömer Dodanlı
