Ayan’dan İktidara Fıstık Tepkisi: Çiftçi Nasıl Ayakta Kalacak? | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Ayan’dan İktidara Fıstık Tepkisi: Çiftçi Nasıl Ayakta Kalacak?

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, fıstık üreticilerinin ürünlerini satmakta zorlandığını ve fiyatların gerilediğini belirterek iktidarın ithalat politikasını eleştirdi. Mazot, ilaç ve sulama maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Ayan, Tarım ve Orman Bakanlığına üreticilerin sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Bu haber 25 Ekim 2026 - 9:50 'de eklendi ve kez görüntülendi.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı. Geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimin azaldığını, bu yıl ise ürün miktarının artmasına rağmen üreticilerin alıcı bulmakta güçlük çektiğini belirten Ayan, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamadığını savundu.

‘FISTIK FİYATLARI 850 LİRADAN 600 LİRAYA GERİLEDİ’

Fıstık fiyatlarının 850 lira seviyelerinden 600 lira seviyelerine kadar gerilediğini öne süren Ayan, buna karşın tarımsal üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade etti. Mazot, ilaç, su ve diğer girdi fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Ayan, fiyatlardaki düşüşün üreticileri ekonomik açıdan zor durumda bıraktığını söyledi.

Üreticilerin ürünlerini satamadığını belirten Ayan, Tarım ve Orman Bakanlığına seslenerek çiftçilerin yaşadığı sorunlara yanıt verilmesini istedi.

İTHALAT POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Türkiye’nin fıstık ithalatına tepki gösteren Ayan, İran ve Suriye gibi ülkelerden yapılan ithalatın yerli üreticilerin rekabet koşulları açısından değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Ülkeler arasındaki girdi maliyetlerinin farklılığına işaret eden Ayan, Türkiye’deki üreticilerin artan maliyetlerle rekabet etmekte zorlandığını dile getirdi.

Yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ayan, tarım politikalarının çiftçinin üretimini sürdürebilmesini ve emeğinin karşılığını almasını sağlayacak şekilde oluşturulması gerektiğini ifade etti.

‘ÇİFTÇİYİ YOKSULLUĞA MAHKÛM ETMEYİN’

Fıstıkta uygulanan ithalat politikasını kabul etmediklerini belirten Ayan, üreticilerin artan maliyetler ve düşen fiyatlar karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ayan, çiftçilerin ekonomik sıkıntılardan kurtulması ve yerli üretimin korunması için yetkililere çağrıda bulundu.