Çin’den ABD’ye diğer ülkelerin haklarına saygı gösterme çağrısı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Çin’den ABD’ye diğer ülkelerin haklarına saygı gösterme çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin Monroe Doktrini’ni terk ederek diğer ülkelerin bağımsız dış politika belirleme haklarına saygı göstermesi gerektiğini kaydetti.

Bu haber 20 Mart 2023 - 15:24 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD’nin Monroe Doktrini’ni terk ederek diğer ülkelerin bağımsız dış politika belirleme haklarına saygı göstermesi gerektiğini kaydetti.

İlgili haberlere göre Honduras Devlet Başkanı Iris Xiomara Castro’nun Çin ile diplomatik ilişkiler kurma arzusunu belirtmesinin ardından ABD Honduras’a diplomatik baskı uygulamaya başladı ve Honduras’ı Çin’le resmi bir anlaşma imzalamadan önce kararını geri çekmeye ikna etmeye çalıştı.

Wang Wenbin, günlük basın toplantısında söz konusu haberi değerlendirirken, dünyada 181 ülkenin Tek Çin politikasına uyarak, Çin’le diplomatik ilişkileri kurmasının tarihi gelişme eğilimine uygun doğru bir seçenek olduğunu dile getirdi.

Honduras hükümetinin Çin’le ilişkilerinin geliştirilmesi hakkındaki olumlu açıklamasını takdirle karşıladıklarına dikkat çeken Wang, Çin’in eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde Honduras’la ikili ilişkileri kurup geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Son yıllarda Çin’in üst üste Panama, El Salvador, Dominika, Nikaragua gibi ülkelerle diplomatik ilişkiler kurduğunu veya ilişkileri yeniden başlattığını hatırlatan sözcü, Çin ile söz konusu ülkeler arasındaki somut iş birliğinin ilerletilmesinin ilgili ülkelerin halklarına büyük mutluluk getirdiğini söyledi. Sözcü, herhangi bir egemen ülkenin kendi iradesiyle başka ülkelerle diplomatik ilişkileri geliştirebileceğini ve diğer ülkelerin bu kararlara müdahale etme hakkının olmadığını vurguladı.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı