Kubas sanat tiyatrosu Bidolu Fest’te | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Kubas sanat tiyatrosu Bidolu Fest’te

Bu haber 26 Ekim 2021 - 0:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ege Fark Yaratanlar Derneği, Merhaba dergisi ve Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği Çiğli Akvaryum Kafe’de 20 Ekim’de başlayan Bidolu Festival’de Kubas Sanat Tiyatrosu oyunlarını sergileyecek.

Ege Fark Yaratanlar Derneği, Merhaba dergisi ve Çiğli Belediyesi’nin düzenlediği Çiğli Akvaryum Kafe’de 20 Ekim’de başlayan Bidolu Festival’de Kubas Sanat Tiyatrosu oyunlarını sergileyecek. Akondroplazili sanatçılardan oluşan topluluk “Aysun Hanımın Konağı”çocuk oyununu 27 Ekim 2021 saat 17 de , “Hayatın Gerçekleri” büyük oyununu aynı gün saat 19 da sahneleyecekler.
Çeşitli yöresel ve kültürel ürün standlarının da yer aldığı Bidolu Fest’te yazar imza ve söyleşileri de devam ediyor. Program şu şekilde;
27 Ekim: Saadet Aydınoğlu
28 Ekim: Aynur Özdelibaş
29 Ekim: Hüseyin Yurttaş
Ege Fark Yaratanlar Derneği hakkında:
Aynı  gaye etrafında birleşen ve ortak değerlere sahip insanların sosyal, kültürel ve ticari alanda gelişimine destek olmak, birlikte projeler geliştirmek, bu projelerin uygulanması için gerekli faaliyetleri yürütmek ve zemin oluşturmak, böylece yerel ve küresel çapta kaliteli insan kaynağı yetiştirmek üzere bütün kesimlere fayda sağlamak maksadıyla kurulmuş bir sivil toplum örgütü  olan Ege Fark Yaratanlar Derneği;
Ülkemizin ve toplumumuzun, demokratik ve planlı bir düzey içinde kalkınıp, ticari, sınai, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültür düzeyinin gelişmesine, sermaye, teknoloji, fikir alış verişi ve koordinasyonu sağlayarak, daha yüksek bir düzeye ulaşmasına yardımcı olacak çalışmalarda bulunmak,
Milli ve manevi şuuru geliştirecek ortamlar tesis etmek, programlar düzenlemek, üyelerinin şahsi, mesleki ve manevi gelişimlerine katkıda bulunmak, Milli ve manevi değerlere sahip, alanında uzman, basiretli ve sorumluluk sahibi kişileri müşterek bir zeminde buluşturmak,
Sahasında öne çıkan isimlerin bilgi ve birikimlerinden istifade edilmesini temin etmek, yerel ve küresel düzeyde ticari, sosyal ve kültürel projeler geliştirmek ve bu projelere kaynak sağlamak,
Üyeleri arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı tesis etmeyi vazife edinmiştir.
Dernek bu maksatlar doğrultusunda; ülkemizin süper güç olma yolunda ihtiyaç duyacağı kaliteli insan kaynağını temin etmek, gerçekleştirilecek organizasyonlar ile değer ve prensip sahibi, yenilikçi, vazifeşinas ve vizyoner nesilleri ülkemize kazandırmaktadır.
Akondroplazi nedir? Farkında(mı)yız?
Tıbbi olarak bakarsak FGFR 3 ( Fibroblast Giowth Factor Receptor 3 ) genindeki bozukluklardan kaynaklanan kalıtsal bir cücelik tipidir.
Konumuz Akondroplazi; yani halk arasındaki bilinen adıyla cücelerin farkında mıyız?
Resmi olarak 1.45 cm den kısa olanlar Akondroplazi kabul ediliyor. Şubat 2019 tarihinde engelli sınıfına alınmış ve ne kadar ilginçtir ve üzücüdür ki halen ilgili bakanlıkta ülkemizde ne kadar Akondroplazi olduğu ile ilgili bir istatistiki bilgi yok. İstenildiğinde hastane kayıtlarından hemen öğrenilebilir. Ama nedense ihmal edilmiş.
Bizler birey olarak toplum olarak ne kadar farkındayız. Hiç Akondroplazi yani cüce gördünüz mü diye sorsak herkesin verecek cevabı elbette var. Ya komşusu ya akrabası veya bir şekilde tanıdığı var. Ama onların farkında mıyız? Kesinlikle değil.
Yaşamı onların gözünden gördünüz mü? Mesela siz hiç yaşınız 40 olsa da çocuk reyonundan giyindiklerini biliyor musunuz ya da marketlerin birinci rafındaki şeyleri alıp ikinci ve üçüncü raflardaki ürünleri almak için görevliden yardım istemek zorunda olduklarını biliyor musunuz? Sizin yemek masanız , mutfak tezgahınız, kanepe ve koltuklarınızın onlara uygun olmadığını biliyor musunuz? Hiç bir ailenin damadının veya gelininin cüce olmasını istemediğinden evlenecek eş bulmakta zorluk çektiklerini biliyor musunuz? İş bulmakta çalışmakta binbir zorluklar yaşadıklarını hayal edebiliyor musunuz? Günde 5 saatten fazla çalışmaları bünyelerine uygun değil. Ağır iş yapamazlar. Dolayısıyla iş bulamıyorlar ve toplumda çok görünmemeye çalışıyorlar.
Lütfen farkında olalım.
Sayılarını bilmesek te üzülmekten başka bir şey yapmasak ta , iş vermesek te onların şimdilik tek isteği onları görmemiz – fark etmemiz – farkında olmamız.
Farkında (mı ) yız?