Demokrat Parti İl Başkanı Polat: Çiftçi biterse insanlık biter | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Demokrat Parti İl Başkanı Polat: Çiftçi biterse insanlık biter

Bu haber 07 Mayıs 2021 - 10:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

(RHA AJANS/RHA) – Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, “Tarım ve orman bakanı bir an önce kuraklık eylem planı hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen Çiftçilerimizin Ziraat bankası ve Tarım kooperatifine olan borçlarını silmeli ve 2022 tarım sezonu içinde çiftçilerimize, üreticilerimize bedava tohum ve gübre dağıtılmalıdır çiftçi biterse insanlık biter” dedi.
 
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, mart ve nisan aylarında yağışın yeteri kadar düşmemesi nedeniyle hububat üreticileri verim kaybı endişesi yaşıyor.
REKOLTE DÜŞEBİLİR
Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, şubat, mart ve nisan ayında yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesiyle çiftçiler kuraklık endişesi yaşıyor. Bölgede yaklaşan hububat hasadında özellikle sulanmayan kırsal alanlarda rekoltenin geçen yıla göre düşmesi bekleniyor.
“ÇİFTÇİ CİDDİ BİR ANLAMDA ÜRÜNDE VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ İLE KARŞI KARŞIYA KALACAK”
Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, kuraklıktan dolayı çiftçilerin ciddi üretim sıkıntısı yaşayacağını belirterek, “ Bu yıl kuraklıktan dolayı afet yıllı ilan edilmeli ve Şanlıurfa afet kapsamına alınmalıdır. Bu yıl Şanlıurfa son 50 yılın en kurak yılını yaşadı. Yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 50'nin üzerinde bir azalma göstermiş. Bu yıl kuraklıktan dolayı çiftçi ciddi bir anlamda üründe verim düşüklüğü ile karşı karşıya kalacak ve bununla birlikte saman kıtlığı da yaşayacak buda aynı zamanda hayvan besiciliğini de etkileyecektir. Şanlıurfa'da yaklaşık 5 milyon dönüm alanında kuru tarım yapılmaktadır ilkbahar aylarında yağmayan yağmur yüksek tarımsal maliyetlerle tohumunu eken çiftçi kuraklıktan dolayı ürün alamayacak ve her yere borçlu olan bu çiftçiler yıllarca altından kalkamayacak bir fatura ile karşı karşıya kalacak. GAP Projesinin mimarları Demirel ve Demokrat parti 1977'den beri iktidarda yoklar gelen iktidarlar hala GAP Projesinin farkına varmamışlar adeta GAP Projesini unuttular” dedi.
“ACİL EYLEM PLANI İLE GAP PROJESİNİN İÇİNDE YER ALAN TOPRAKLARA SUYU TAŞISINLAR”
Su ile ilgili acil bir eylem planı hazırlanmasını gerektiğini ifade eden Başkan Polat şöyle devam etti:
“GAP Projesi Sayın Demirel’in ifadesi ile " GAP, Tanrı katında kabul edilmiş bir yağmur duasıdır; hem de sürekli yağacak yağmur…" Yine Sayın Demirel GAP Projesini tanımlarken "Fevkalâde büyük bir mutluluk, bir ömre değer. Başka bir ömrüm olsa, gene buraya verirdim. 50 senedir ben bu projeyle meşgulüm " diyor. Evet, AKP iktidarı GAP Projesinin önemini kavramış olsaydı şimdi çoktan GAP Projesi için de yer alan topraklara suyu taşırdı. Sayın Demirel ve Eski Devlet Bakanımız Sayın Necmettin Cevheri Akçakale ve Harran 'a suyu taşıdılar orada sulu tarım yapan Çiftçilerimiz yılda bir dönümden bire 50- 60 ürün alıyor. Şu gitmeyen susuz tarım yapan Çiftçilerimiz ise bazı yıllar masrafını kurtaramıyor bu Allah’ın yazdığı kader değildir, beceriksiz siyasetçilerin millete yazdığı kaderdir eğer GAP Projesinin içinde yer alan topraklara suyu taşıyabilselerdi Çiftçilerimiz mağdur olmaz onlarda bire 50- 60 ürün alırlardı ve mağdur olmazlardı. Ülkeyi idare edenler bir an önce acil eylem planı ile GAP Projesinin içinde yer alan topraklara suyu taşısınlar suyu toprağın yanına götürsünler. Tarım ve orman bakanı bir an önce kuraklık eylem planı hazırlamalı, kuraklıktan etkilenen Çiftçilerimizin Ziraat bankası ve Tarım kooperatifine olan borçlarını silmeli ve 2022 tarım sezonu içinde çiftçilerimize, üreticilerimize bedava tohum ve gübre dağıtılmalıdır çiftçi biterse insanlık biter.”