Havadaki ‘Eleman’ Krizi Meclise Taşındı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Havadaki ‘Eleman’ Krizi Meclise Taşındı

Bu haber 21 Şubat 2021 - 8:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

5 YIL ÜNIVERSITE OKUYAN UÇAK ELEKTRIK-ELEKTRONIK VE UÇAK GÖVDE MOTOR BÖLÜMÜ MEZUNLARI KENDILERINE VERILEN UÇAK BAKIM ELEMANI UNVANI NEDENIYLE MAĞDUR EDILIYOR. CHPLI VEKIL MAHMUT TANAL SÖZ KONUSU BÖLÜM MEZUNLARININ UÇAK BAKIM MÜHENDISI UNVANINA SAHIP OLMALARI IÇIN KANUN TEKLIFI HAZIRLADI.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal üniversitelerde 5 yıl öğrenim gören Uçak Elektrik-Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümü mezunlarının unvanının mühendis yerine uçak bakım elemanı olarak değiştirilmesine karşı harekete geçti. Tanal unvan haksızlığına karşı TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. CHPli vekilin hazırladığı kanun teklifi Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık Uzay Bilimleri Fakültesinin Uçak Elektrik-Elektronik Bölümü ve Uçak Gövde-Motor Bölümünün lisans programını tamamlayan kişilerin Uçak Bakım Mühendisi unvanına sahip olmasını öngörüyor.
ELEMAN DİYE DÜŞÜK ÜCRET ALIYORLAR KAMUYA ATANAMIYORLAR
CHPnin hukukçu vekili Mahmut Tanalın imzasını taşıyan 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin gerekçesinde üniversitede 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl öğrenim gören uçak elektrik-elektronik bölümü mezunlarına Eleman unvanının verilmesinin hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğu belirtildi.
Türkiyedeki bazı bazı üniversitelerde Uçak Elektrik-Elektronik bölümünden mezun olmak için Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümü öğrencilerinden daha fazla kredi ile ders almaları gerektiğinin aktarıldığı gerekçede Daha yoğun ve daha fazla ders ile mezun olan Uçak Elektrik-Elektronik bölümü mezunları mühendis unvanına sahip olamamalarından dolayı yöneticilik kadrosuna gelememektedirler. Unvan farkından dolayı daha az ücretlere çalıştırılmaktadırlar. Bu durum Uçak Elektrik-Elektronik mezunu kişilerin önüne haksız bir set çekildiğinin göstergesidir. Yine uçak bakım elemanı olarak kamu personeli istihdam edilmediği için bu unvana sahip kişiler istihdam problemi de yaşamaktadır. Her ne kadar uçak bakım elemanı mezunu veren üniversite sayısı artmış ise de bahsedilen problemlerden dolayı mesleği icra eden kişilerde motivasyon eksikliği yaşanacağı aşikardır ifadelerine yer verildi.
DİĞER ÜLKELERDE MÜHENDİS DENİLİYOR
Birçok ülkede uçak bakım elemanlarının mezun olduğu bölüm ile eşdeğer müfredata sahip olan bölümlerin Uçak Bakım Mühendisi Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik Mühendisi şeklinde adlandırıldığının kaydedildiği gerekçede Dolayısıyla ülkemizde de hak kaybı yaşanmaması ve emeklerinin karşılığını alabilmeleri için uçak bakım elemanlarının unvanları uçak bakım mühendisi olarak değiştirilerek kanunlaştırılmalıdır denildi.