Avukat Delebe: Yürürlükte olan anayasa askeri vesayet döneminde oluşturulan bir anayasa | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Avukat Delebe: Yürürlükte olan anayasa askeri vesayet döneminde oluşturulan bir anayasa

Bu haber 02 Şubat 2021 - 13:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

(RHA AJANS/RHA-Özel Haber) – Şanlıurfa Barosu Eski Başkanı ve Barolar Birliği Genel Kurul Üyesi Hikmet Delebe, “Çok kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada artık yeni anayasayı tartışmanın vakti geldi, diye hitap etti. Gerçekten de günümüzde yürürlükte olan anayasa askeri vesayet döneminde oluşturulan bir anayasa” dedi.
( Süleyman TURAN/Özel Haber)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yakında yeni anayasa için harekete geçilebileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Erdoğan açıklamasında, "Belki de şimdi Türkiye'nin tekrar anayasayı tartışmasının vakti gelmiştir" dedi. Erdoğan sözlerini "Önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz" diye sürdürdü.
Cumhurbaşkanı’nın bu açıklamalarından sonra Ruha Haber Ajansı olarak harekete geçilmesi gündeme gelen yeni anayasa ile ilgili Şanlıurfa Barosu Eski Başkanı ve Barolar Birliği Genel Kurul Üyesi Hikmet Delebe ile konuştuk.
“GERÇEKTEN DE GÜNÜMÜZDE YÜRÜRLÜKTE OLAN ANAYASA ASKERİ VESAYET DÖNEMİNDE OLUŞTURULAN BİR ANAYASA”
Şanlıurfa Barosu Eski Başkanı ve Barolar Birliği Genel Kurul Üyesi Hikmet Delebe, yürürlükte olan 1982 Anayasası’nın askeri vesayet döneminde oluşturulan bir anayasa olduğuna vurgu yaparak, “Çok kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada artık yeni anayasayı tartışmanın vakti geldi, diye hitap etti. Gerçekten de günümüzde yürürlükte olan anayasa askeri vesayet döneminde oluşturulan bir anayasa. Malum ondan önce 1961 Anayasası vardı. 1961 Anayasası 1960 askeri darbesinden sonra, şu anda yürürlükte olan 1982 Anayasası ise 1980 askeri darbesinden sonra ülkede referandumla geçerli hale getirildi. Ancak her iki anayasada malum ülkemizin sorunlarına çözüm bulma noktasında hayli yetersiz kalıyor. Şimdi geldiğimi bu noktada hükümet tarafından yeni anayasa çalışmasının gündeme getirilmesi bizler açısından da son derece umut bir verici bir durum. Ancak hemen şunun altını çizmekte fayda var. Mevcut anayasa dahi şu anda uygulanmıyorsa yeni bir anayasa söylemini ifade etmek toplumun bazı kesimleri tarafından inandırıcı bulunmuyor. Çünkü mevcut anayasada bile şu anda bazı hükümler, bazı maddeler ne yazık ki uygulanmıyor, uygulama alanı kendisine bulmuyor” dedi.
 
“BÜTÜN KESİMLERİ ANAYASA ÇALIŞMASININ İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR”
Hikmet Delebe, anayasa çalışmalarına toplumun her kesiminden insanın dahil edilmesini gerektiğinin altını çizerek, “Anayasa dediğimiz toplumsal uzlaşma ile oluşturulan bir metindir. Toplumun bütün kesimlerinin, bütün katmanlarının kendisine bir yer bulabileceği, kendisinin sorunlarına çözümler üretebileceği bir durumdur. Anayasa çalışmaları yapılırken bütünüyle toplumun bütün katmanları, bütün kesimleri anayasa çalışmasının içerisinde yer almalıdır. Fakat bazı hukukçular tarafından dile getirilen ve toplumun bir kesimi tarafından endişeyle karşılanan husus şudur. Yeni anayasa çalışması toplumun bazı kesimlerini dışarıda bırakacaksa, milliyetçilik ve ırkçılık argümanları üzerine oturtulacaksa elbette bu anayasanın Türkiye’nin geleceğine ve gerçekliğine uymayacağını ifade etmek çok da zor bir şey değil. İfade ettiğim gibi anayasa demokratik toplumun temelidir. İfade özgürlüğünün, hak arama özgürlüğünün, ekonomik kaynakların hakça dağıtılmasının temelini oluşturacak bir metin olmalıdır. Bu bakımdan bütün toplumsal kesimler anayasa çalışmasına dahil edilmeli ve askeri dönemlerden kalma bütün kalıntılar anayasadan çıkartılmalı. Yepyeni, demokratik ve sivil bir anayasa çalışması acil bir şekilde Türkiye’nin gündemine getirilmelidir diye düşünüyorum” diye konuştu.