Urfa’daki usulsüzlükler Sayıştay denetçileri tarafından tek tek tespit edildi | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa’daki usulsüzlükler Sayıştay denetçileri tarafından tek tek tespit edildi

Bu haber 20 Aralık 2020 - 11:30 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Sayıştay’ın 2019 raporunda, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin usulsüzlükleri tek tek sıralandı. Buna göre işçilere köle muamelesi yapılırken, ‘Özel Kalem’ üzerinden yandaşlara sınavsız memurluk dağıtıldı. Liyakate aykırı atamalar yapıldı.

AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin imza attığı usulsüzlükler, Sayıştay denetçileri tarafından tek tek tespit edildi.
Sayıştay’ın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin 2019 yılı denetim raporunda yer alan 21 bulguyu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, daha önceleri Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'yle ilgili dile getirdiğimiz tüm iddiaların Sayıştay tarafından doğrulandı belirtti.
CHP’Lİ TANAL: İDDİALARIM SAYIŞTAY TARAFINDAN DOĞRULANDI
Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlüklerin takipçisi olacağını kaydeden Tanal, “Sayıştay'ın 2019 denetim raporunu okuyunca Şanlıurfalı hemşerilerim adına bir kez daha kahroldum! Beni susturmak için karalama kampanyası düzenlediler, neler neler yapmadılar ki… Haklılığım tescillendi. Hemşerilerimin hakkını ve hukukunu korumaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
Bir diğer paylaşımında da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik iddiaları sonrası belediye personeline ve AKP Şanlıurfa teşkilatına verilen talimatlarla Twitter’da aleyhinde TT çalışması yapıldığını hatırlatan CHP’li Mahmut Tanal, “Sayıştay raporu haklılığımı tescilledi. Şimdi gelin Urfalılardan özür dileyin. Tabii usulsüzlüklerin hesabını soracağız!” diye yazdı.
SÖZLEŞMELİLER ŞUBE MÜDÜRÜ YAPILDI
Sayıştay’ın 2019 denetim raporunda, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Anayasa’ya, yasalara aykırı, kamu zararına yol açan, şaibeli, usulsüz iş ve eylemlerine genişçe yer verildi. Buna göre Belediye Kanunu’na, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”ın 6. maddesindeki hükümlere aykırı olarak, belediyedeki 84 Müdürlük kadrosundan 16 tanesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen personel görevlendirildi.
‘ÖZEL KALEM’LE SINAVSIZ MEMUR OLDULAR!
Yine Sayıştay raporunda, Şanlıurfa Büyükşehir’de Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna yapılan atamaların, memuriyete sınavsız giriş yöntemi olarak kullanıldığı tespit edildi. Raporda bunun mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olduğunun altı çizildi. Aynı seçim döneminde belediyenin özel kalem müdürlüğü kadrosuna 6 farklı kişinin atandığının tespit edildiği raporda, bu tutumun kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu vurgulandı.
İŞÇİLERİ ‘KÖLE GİBİ’ ÇALIŞTIRIYORLAR!
Rapor ayrıca AKP’li belediyenin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan işçilerin yıllık izinlerini düzenli bir şekilde kullandırmadığını, kurum bünyesinde çalışan 510 işçinin toplam 61752 gün kullanılmamış yıllık izni bulunduğunu ortaya koydu.
Sayıştay denetçileri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin işçilerin Anayasal olan dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanmasını sağlamasını ve böylece kurumun kullanılmayan yıllık ücretli izinler nedeniyle büyük bir borç yükü altına girmesinin engellenmesi gerektiğini kaydetti. Yine denetçiler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nde görevli bazı işçilere İş Kanunu’na aykırı olarak bir yıl içerisinde 270 saati aşacak şekilde fazla çalışma yaptırıldığını belirledi.
SAYIŞTAY RAPORLARINI MECLİSTEN GİZLEDİLER!
Öte taraftan Sayıştay denetim raporlarının, AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından belediye meclisinden gizlendiği gün yüzüne çıktı. 2019 yılı denetim raporunu hazırlayan Sayıştay denetçileri, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ‘2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun bilgi ve gereğinin yapılabilmesi için belediye meclisine sunmadığı ve denetim sonuçları hakkında meclisin bilgilendirmediği görülmüştür” tespitini aktardı.
İMAR PLANINA AYKIRI UYGULAMALAR, TAHSİS, RUHSAT KIYAĞI!
Taşınmazların değer tespitinin yapılmaması, tahsis edilen ve tahsisli kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarında yer almaması, İlbank A.Ş’ne olan ortaklık payının mali kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabında eksik görünmesi, Belediyeye ait taşınmazların tahsisinde Kanunda belirlenen süre sınırlarına uyulmaması ve bazı tahsislerle ilgili meclis kararlarında süre belirtilmemesi, Uygulama İmar Planı ile Çevre Düzeni Planı hükümlerine aykırı olarak akaryakıt istasyonlarına fazla emsal verilmesi, Belediye sınırları içindeki işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunmaları, Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren işyerlerine ilişkin verilerin sağlıklı bir şekilde takibinin yapılamaması, otopark gelirlerine ilişkin hatalı uygulamalar gibi usulsüz işlemler de yine Sayıştay’ın Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2019 yılı denetim raporunda sıralandı.