Şanlıurfa Akçakale’deki zeytin ağacı 1326 yaşında! | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Şanlıurfa Akçakale’deki zeytin ağacı 1326 yaşında!

Bu haber 30 Ekim 2020 - 16:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

(RHA AJANS/RHA) – Şanlıurfa Akçakale'de zeytin ağacının 1326 yaşında olduğu tespit edildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde tescili yapılan 9 bin 369 anıt ağaçtan 297'sinin bulunduğu, tanıtım amaçlı internet sitesi hazırladı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde geçmişle günümüz arasında köprü kuran ve yüzlerce yıllık yaşa sahip, kanunla koruma altındaki anıt ağaçların tanıtımı ve korunması amacıyla bir proje başlattı. Proje kapsamında kurulan anitagaclar.gov.tr internet sitesinde, Türkiye genelindeki tescilli 9 bin 369 ağaçtan 297'sinin il, ilçe, yaşı, boyu, gövde ve tepe çapı verilerinin yanı sıra tarihi öyküsüne yer veriliyor.
KANUNLA KORUMA ALTINDALAR
Anıt ağaçların, geçmişle günümüz, günümüzle gelecek arasında köprü kurabilecek uzunlukta doğal ömre sahip olduğuna dikkat çekilen projede, yöre tarihinde, mistik kültüründe ve folklorunda özel yeri bulunan ağaçlar olduğu belirtildi. Korunan Alanların Tespit Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine göre tabiat varlığı olarak sınıflandırılan anıt ağaçların, sahip olduğu özelliklerden dolayı her türlü önlem alınarak mutlak surette korunması ve doğal miras olarak gelecek nesillere bırakılması gerektiği vurgulandı.
 
AKÇAKALE’DEKİ AĞAÇ 1326 YAŞINDA!
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Zeytin / Olea Europa’nın 1326 yaşında olduğu tespit edildi. 8 metre boyunda olan ağacın gövde çapı 354 cm, tepe çapı 10 metre.