Ömer Dodanlı yazdı: Kentsel dönüşümün başkenti Şanlıurfa! | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Ömer Dodanlı yazdı: Kentsel dönüşümün başkenti Şanlıurfa!

Bu haber 29 Ekim 2020 - 18:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın kültür merkezi olan Şanlıurfa, taşı toprağı tarihle yoğrulan ve tarihin her döneminde mutlaka izi bulunan; Şehrin genelinde ortaya çıkan her arkeolojik bulguda, tarihin yeniden yazılmasına vesile olup tarihe kaynaklık eden, tarihin gelecekle buluştuğu kadim bir şehirdir.
Kültürüyle, sanatıyla, mimarisiyle, gündelik hayatının zenginliğiyle bir medeniyet şehri olan Şanlıurfa; sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli şehirleri arasına konumlandırmakta.
Âdeta bir ‘‘Müze Şehir’’ görünümüne sahip olan Şanlıurfa’nın bu potansiyel ve zenginliğinin en iyi şekilde planlanıp değerlendirilmesi ve dizayn edilmesi için yeni vizyonlar oluşturmalıyız.
Biz biliyoruz ki Şehir, insanların bir arada birbirlerini görerek, hukuk hâkimiyeti altında, estetik kaygıları gözeterek yaşadığı yerdir. Çünkü Şehir, inandıklarımızın yansımasıdır. Şehir insanın, insan da şehrin aynasıdır.
Daha önceki köşe yazılarımı okuyan değerli kardeşlerim bilir ki, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e zaman tanımamız gerektiğini ifade etmiştim hem de defalarca. Burası Şanlıurfa, burada işler bir günde halledilmez, burası sorun yumağının olduğu, en çok mülteci barındıran, en çok gecekondunun olduğu, en çok hizmete ihtiyaç duyulan şehir. Doğal olarak burada bizim Zeynel Abidin Beyazgül’den istediğimiz hizmeti yapabilmesi için kendisine bir süre tanımalıyız.
Hepiniz tarafından bilinir ki, büyük değişimler her zaman sancılı olmuştur.
Gelin hiç yıkayıp ballandırmadan şu anda Zeynel Abidin Beyazgül’ün talimatları doğrultusunda yapılan birkaç şeye göz ucuyla bakalım.
• Şehir içerisinde işlevini yitirmiş, görüntü kirliliği ve trafik yoğunluğuna sebebiyet veren bölgelerin yeniden revizyonunu gerçekleştirerek şehre yeni meydanlar kazandırarak adeta şehre derin bir nefes aldırıldı.
• Tarihi alanlarda bulunan yüzlerce evi istimlâk edilerek adeta Şanlıurfa tarihi gün yüzüne çıkarıldı.
• Birçok tarihi eseri restore edildi, tarihi değeri olan yapıları kültür merkezi olarak şehre kazandırıldı.
• Şanlıurfa genelinde, tarihi hanlarda, camilerde, eski Urfa evlerinde, sokaklarında yapıların tarihi dokusuna zarar vermeden hassasiyetle birçok çalışma yürütülüyor.
• Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Kale Eteği Güney kısmında başlatılan istimlâk çalışmalarıyla alanı tüm Şanlıurfalıların, yerli ve yabancı misafirlerimizin gönül rahatlığıyla gezip dinlenebileceği güvenli bir yeşil alana dönüştürüldü.
•  Tarihi değerleri gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırmayı ve görüntü kirliliğinin önüne geçmeyi hedefleyerek kale eteğindeki kamulaştırma çalışmalarının ardından Haleplibahçe havzasında bulunan Kızılkoyun mağaralarının çevresinde 35 yapının yıkım çalışmalarını tamamlandı. Mağaraların daha net bir görünüme kavuşmasını sağlayarak yapılan ışıklandırma çalışmalarıyla Kızılkoyun Nekropol alanı ışıl ışıl parıldıyor.
• Göreve gelinen günden bu yana Tarih şehri Şanlıurfa'nın tarihine ışık tutan birbirinden önemli restorasyon ve çevre düzenlemesi ile ışıklandırma çalışmasına öncülük ederek tarihi Bıçakçı Mahallesinde cephe iyileştirmesi ve sokak sağlıklaştırması çalışmalarına başlandı. 16 ayrı sokağı orijinaline uygun bir şekilde cephe sağlıklaştırması ve iyileştirmesi yaparak kentin tarihine sahip çıkıldı.
• 'Peygamber Şehri Şanlıurfa'nın tarihi simgelerinden Kızılkoyun Mağaralarının ardından tarihi Ulu Cami’yi de dokusuna uygun olarak ışıklandırarak şehrin siluetine yeniden sunuldu. Tarihi dokusuyla Şanlıurfa'nın en özel simgelerinden olan Ulu Cami’yi özel bir sistemle ışıklandırıldı.
• Şanlıurfa'nın kültürel değerlerinden Sakıb'ın Köşkü’nü, restorasyon çalışmalarıyla yenileniyor. Çalışmalar tamamlandığında Sakıbın Köşkü "Gastronomi Merkezi" olarak yeni ihtişamıyla yine Şanlıurfalıların hizmetinde olacak. Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Sakıbın Köşkü içerisinde düğün fotoğrafı çekimi, kafeterya, bol yeşil alan ve şehrimizin yöresel lezzetlerinin tanıtımı yapılacak.
• Kent merkezinde yer alan ve şehir trafiğini olumsuz etkileyen "Yıllardır yıkıldı yıkılacak denilen" Şanlıurfa Oto Galericiler Sitesinin yıkım işlemlerini tamamlanarak şehrin merkezinde kalan oto galericiler sitesini yeni yerine taşındı. Böylece şehrin tıkanan noktalarındaki trafik sorunlarını çözülerek şehir rahat bir nefes aldı.
• Belediye ve TOKİ işbirliği ile 270 Bin metrekare alanda yapılacak olan Yeşildirek Kentsel Dönüşüm Projesinin 40 Bin metrekarelik birinci etabında çalışmaları başladı.
Eski Karayolları Genel Müdürlüğü hizmet binasının olduğu alanda yıkım çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte projenin startı verildi. Öncelikle alandaki ağaçların birçoğu kesilmeden kökünden sökülerek başka bir alana taşındı, daha sonra ise temel atma çalışmalarıyla birlikte hummalı bir inşaat süreci başladı. Yeşildirek Kentsel Projesinin birinci etap çalışmalarıyla 40 bin metrekarelik alanda 294 konut ve 26 iş yeri yapılacak. Belirli bir aşamaya geldikten sonra buradaki kentsel dönüşüm ilan edilen bölgede vatandaşlarımız ile temasa geçilerek takas işlemleri başlatılacak.
• Şanlıurfa’nın kalbi olan Haşimiye bölgesinde yer alan, 1990 tarihinde yapılan, Özdiker Çarşısı, bulunduğu yer olarak büyük bir trafik yoğunluğu ve görüntü kirliliğine sebep oluyordu. Tarihi Hanlar Bölgesinde yer alan “Tarihi Arasa Hamamı”, “Tarihi Gümrük Hanı” ile bölgede bulunan tarihi çarşıları gün yüzüne çıkartmak için çalışmalar yürütülüyor. Sonradan yapılan Özdiker Çarşısının kaldırılması için Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile acele kamulaştırma yetkisi Büyükşehir Belediyesine verildi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararname doğrultusunda Özdiker Çarşısında toplamda 122 işyeri kamulaştırılarak yıkılacak. Böylece gerçekleştirilecek olan yıkım çalışmalarının ardından bölgede meydan ve çevre düzenleme çalışmaları başlatılarak Şanlıurfa’ya bir meydan daha kazandırılmış olacak.
• Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete'de yayımladığı kararda "Kızılay Meydan Projesi için belediyeye yönelik "Acil Kamulaştırma Kararı" vermesiyle birlikte alanda bulunan Büyükşehir belediyesine ait eski Şanmed binasını yıkarak Şanlıurfa’ya yeni bir meydan kazandırılmış olacak.
• Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanı kararları kapsamında Şanlıurfa'da acil kamulaştırma kararı alınan  'Kültür ve Turizm Yolu Projesi' Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye İlçe Belediyesi işbirliğinde hayata geçiyor.
Evet, değerli Şanlıurfalı kardeşlerim amacımız ne kimseyi övmek ne de kimseye çamur atmak. Allah’ın verdiği iki gözle birlikte ne gördüysek onu sizlere aktarmaya çalıştık. Ancak şunu iyi biliyoruz ki, Şanlıurfa kentsel dönüşümün başkenti oldu.
Ve biz inanıyoruz ki, Zeynel Abidin Beyazgül’e yeterli zaman verildiği takdirde yarınımızın sahipleri olan çocuklarımıza güzel bir Şanlıurfa bırakılacak.
Yine söylemekte fayda var diye düşünüyorum,
Hepiniz tarafından bilinir ki, büyük değişimler her zaman sancılı olmuştur.