Gazeteci M. Salih İlhan’dan açık çağrı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Gazeteci M. Salih İlhan’dan açık çağrı

Bu haber 14 Ekim 2020 - 8:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Gazeteci M. Salih İlhan’dan açık çağrı;“Karaköprü Basın ve Medya Müzesinin ismi‘Hüseyin Kırcalı Basın ve Medya Müzesi’ olmalı”

 “ Şanlıurfa vefa borcunu mutlaka ödemelidir” diyen Şanlıurfalı duayen Gazeteci M. Salih İlhan, Karaköprü Basın ve Medya Müzesine ‘Hüseyin Kırcalı Basın ve Medya Müzesi’ ismi verilerek hizmete açılmasını talep etti.
Türk Spor Basınının duayen foto muhabiri Hüseyin Kırcalı (Büyükkırcalı) hayatını kaybetti. Yaratıcı spor fotoğraflarının usta ismi Hüseyin Kırcalı (Büyükkırcalı)’nın vefatı büyük üzüntü yarattı.
Tüm Basın Kuruluşlarının, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ve Karaköprü Belediyesinin harekete geçmesini beklediklerini belirten Gazeteci Salih İlhan, “Türkiye ve Dünya basın tarihine ismini altın harflerle yazdıran değerli hemşehrimiz Hüseyin Kırcalı’ya, Şanlıurfa vefa borcunu mutlaka ödemelidir” diyerek tüm Basın mensubu, Basın Kuruluş Temsilcileri ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül ve Karaköprü Belediye Başkanımız Metin Baydilli’ye gösterecekleri hassasiyetten ötürü şimdiden teşekkür ettiğini söyledi.
“46 yıl görev yaptıktan sonra, emeklilik yıllarını memleketi Şanlıurfa’da geçirdi”
Dünya basınında Hüseyin Kırcalı olarak tanınan merhum Hüseyin Büyükkırcalı’yı çok yakından tanıdığını hatırlatan Şanlıurfalı duayen gazetecilerden Mehmet Salih İlhan, “Şanlıurfa’nın yaklaşık 50 yıl öncesi yoklukların, eğitiminin ve çaresizliklerin yaşandığı bir dönemde, Şanlıurfa’da Fotoğraf Sanatında kendini kanıtlayan bir delikanlıyı keşfeden ve Türk Basının kalbi olan İstanbul’a Bab-ı Ali’ye davet eden Milliyet Gazetesi, onu Muhabir kadrosuna dâhil eder. Bu isim; Milliyet Gazetesinde 46 yıl görev yaptıktan sonra emeklilik yıllarını son bir kaç yıldır mütevazı bir şekilde memleketi Şanlıurfa’da geçiren merhum Hüseyin Kırcalı’dan başkası değildir. Hüseyin Kırcalı’yı tanımak için Türk Basın Tarihini çok iyi irdelemek ve incelemek lazım. Hüseyin Kırcalı Bab-ı Ali’ye geçtikten sonra kısa sürede Milliyet Gazetesi yönetim kadrosunda kendini kanıtlamış ve Spor Muhabirliğinde çektiği fotoğraflar ile Türk okurunun büyük takdir ve övgüsünü kazanmayı başarmıştır. Dünya basın sektörü ve Gazeteler değerli hemşehrimiz Hüseyin Kırcalı’yı yakın takibe alırken çektiği enstantanelerini gazete ve mecmualarında yayınlamışlardır” dedi.
“Hüseyin Kırcalı, Dünya çapında Olimpiyat ve Spor aktivitelerinin vazgeçilmez ismi olmuştur”
Ülkemizde ve dünya basın sektöründe haklı bir üne kavuşan merhum Hüseyin Kırcalı’nın artık Avrupa ve Dünya çapında yapılan Olimpiyat ve Spor aktivitelerinin vazgeçilmez ismi olduğunu belirten Gazeteci M. Salih İlhan, “Meksika olimpiyatlarında Hüseyin Kırcalı. Moskova Olimpiyatlarında Hüseyin Kırcalı. Avustralya Olimpiyatlarında Hüseyin Kırcalı. Japonya Olimpiyatlarında Hüseyin Kırcalı. Velhasıl nerde bir spor faaliyeti varsa, Hüseyin Kırcalı orda. Bazen Dünyaca ünlü futbolcu Pele’nin yanında, bazen dünyanın en ünlü boksörü Muhammed Ali’nin yanında, bazen dünyaca ünlü Türk Haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun yanında görürüz Hüseyin ağabeyimizi gazetelerde. Kendime bir mesleki idol olarak gördüğüm Hüseyin Kırcalı’yı, bir Urfalı
olarak her zaman övünç kaynağım olarak gördüm” diye konuştu.
“Karaköprü Basın Medya Müzemize, ‘Hüseyin Kırcalı Basın Medya Müzesi’ ismi verilmeli”
Gazeteci M. Salih İlhan, merhum açıklamalarına şöyle devam etti;
“Hayatı büyük başarılar ve birçok ödüllerle dopdolu geçen Hüseyin Kırcalı, Şanlıurfa’nın yetiştirdiği en büyük değerlerden biridir. Bu hiç bir zaman inkâr edilemeyecek gerçeklerimizden birdir. Yeni kaybettiğimiz Hüseyin ağabeyimize vefa borcumuzun olduğu inancı ile öncelikle Şanlıurfa’daki tüm Basın Kuruluşu temsilcilerini, Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi ve Karaköprü Belediye Başkanı Sayın Metin Baydilli’yi göreve davet ediyorum. Öncelikle Metin Baydilli başkanımızdan, Karaköprü Belediyemizce yapımı bittirilmek üzere olan Basın Medya Müzemize, ‘Hüseyin Kırcalı Basın Medya Müzesi’ ismi verilerek hizmete açılmasını talep ediyorum. Tüm Basın mensubu, Basın Kuruluş Temsilcileri ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül ve Karaköprü Belediye Başkanımız Metin Baydilli Beye gösterecekleri hassasiyetten ötürü ş
imdiden teşekkür ediyorum.”
Hüseyin KIRCALI (BÜYÜKKIRCALI)
1941 yılında Şanlıurfa’da doğan Hüseyin Kırcalı, mesleğe 1956 yılında başladı. 1961 yılında Milliyet’in Şanlıurfa ve Diyarbakır muhabirliğini yapan duayen gazeteci Hüseyin Kırcalı, 1963 yılında İstanbul’a geldi.
Hüseyin Kırcalı, 1 Temmuz 1963’te göreve başladığı Milliyet gazetesi spor servisinde kesintisiz olarak 37 yıl görev yaptı. İlk uluslararası ödülünü 1965’te World Press Contes’ten (Hollanda) aldı.
Daha sonraki yıllarda Japonya’da Nikkon Club’ın düzenlediği uluslararası yarışmalarda, siyah-beyaz ve renkli fotoğraf dallarında, birçok kez çeşitli ödüller kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılan bir yarışmada “şeref sertifikası” elde etti. Stern (Almanya) dergisinin yıllıklarında fotoğrafları yayınlandı.
Türkiye’de de birçok ödül kazanan, efsane Spor Müdürü Namık Sevik adına konan ödülün 2007 yılında sahibi olan Hüseyin Kırcalı 10 Olimpiyat ve 6 Dünya Kupası’nda görev aldı. Kırcalı’nın çektiği fotoğraflar büyük beğeni kazanırken birbirinden ünlü sporcularla yaptığı röportajlar da ses getirdi.
Hüseyin Kırcalı, bugün saat 11.00’de Şanlıurfa Bediüzzaman Aile Mezarlığında son yolculuğuna uğurlanacak.
Milliyet ailesi olarak Hüseyin Kırcalı’ya Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.
Kırcalı’nın 1972 yılında Japonya’da Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali Clay ile yaptığı röportaj büyük beğeni toplamıştı.