Urfa’daki ceylan ihalesi meclis gündeminde! | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa’daki ceylan ihalesi meclis gündeminde!

Bu haber 20 Ağustos 2020 - 9:28 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa’daki ceylan ihalesi meclis gündemine taşındı.

Şanlıurfa’da ceylan avcılığı için 14 kota açıldı.

Kota açılımıyla ilgili HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü kotanın iptali için Tarım Bakanlığı’na soru önergesi verdi.

İşte HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün meclise sunduğu o önerge:

“Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün (DKMP), Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları kapsamında, av turizmi olarak adlandırılan ve yaban hayata müdahale ile sonuçlanan  avlanma etkinlikleri dahilinde 2020-2021 yılları içinde Türkiye genelinde yaban hayatta para karşılığında öldürülecek olan hayvanların kotası belirlenmiş olup ilgili ihaleler açılmıştır. Belirlenen kotalar 398 erkek yaban keçisi, 25 boynuzlu şelek yaban keçisi, 45 dişi yaban keçisi, 12 melez yaban keçisi, 39 çengel boynuzlu dağ keçisi, 9 Anadolu yaban koyunu, 14 ceylan, 89 kızıl geyik, 167 karaca ve sayıları bölge müdürlüklerince belirlenecek yüzlerce yaban domuzu avlanacak.

Şanlıurfa’da ceylanların öldürülmesi için kota olarak 14, bedel olarakta 21 bin 500 tl olarak belirlenmiştir. Yaban hayatının para karşılığı hiçe sayılması, şiddet ve ölüm içeren bir eylemin spor sayılması 21. yüzyıl açısından bir utanç kaynağıdır. Bakanlığınızın açılan bu ihaleleri iptal etmesi elzem olup, bu süreden sonra bu hayvan öldürmeyi yasal bir çerçeveye sığdırıp meşru gösterilmesinin önüne geçecek düzenlemeler yapmalıdır.

Bu Bağlamda

1.      Bakanlığınız yaban hayatın dengesini bozacak olan ihaleleri iptal edecek midir?

2.      Şiddet ve ölüm içeren bir eylemi spor olarak görüyor musunuz?

3.      Şanlıurfa’da giderek sayıları azalan ceylanların canı karşılığında açılan ihaleyi kimler almıştır?”