Urfa’daki vaka artışı meclis gündeminde! | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa’daki vaka artışı meclis gündeminde!

Bu haber 01 Temmuz 2020 - 8:58 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa’da artan vaka sayıları meclis gündemine taşındı.

Urfa’daki vaka artışı ve test sayısı Bakan koca soruldu. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından verilen yazılı soru önergesinde Şanlıurfa’da artan vaka sayıları soruldu.

İşte HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasıyla istemiyle meclise sunulan soru önergesi:

“Urfa il ve ilçelerindeki korona virüs vakaları her geçen gün artmaktadır. Özellikle normalleşme süreci sonrası yaşanan hızlı artış sonucunda karantinaya alınan ilçe ve adresler de hızlıca artmakta, Urfa Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre yapılan filyasyon çalışmaları sonucunda COVID-19 pozitif tespit edildiğinden COVID-19 pozitif hastanın evden ayrılışından 14 gün sonrasına kadar Ceylanpınar İlçesinde iki (2), Eyyübiye İlçesinde on beş (15), Haliliye İlçesinde on dokuz (19), Karaköprü İlçesinde yirmi üç (23), Siverek İlçesinde iki (2), Viranşehir İlçesinde on dört (14), Birecik, Harran, Hilvan ve Suruç İlçelerinde de birer (1) farklı adreste karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.

 

Öte yandan aynı açıklamada; Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nin “Covid-19 Kapsamında Sinema, Tiyatro ve Diğer Kültürel Etkinliklerle İlgili Alınması Gereken Önlemler” başlığında belirlenen tedbirler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının 23.06.2020 tarih ve 432597 sayılı Genelgesinde işaret edilen önlemlere riayet edilmesi kaydı ile faaliyetleri durdurulan “Tiyatro, Sinema, Konser Salonu ve Gösteri Merkezleri”nin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine müsaade edilmesine,  faaliyete başlayacak olan tiyatro, sinema, konser salonu ve gösteri merkezlerinin ayda en az iki kere denetlenmesinin sağlanmasına karar verildiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1.Urfa il ve ilçelerinde Korona virüs vakalarının artmasının nedeni olarak, Şanlıurfa genelinde alınması gereken tedbirlere dair çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmediği, açıklanan tedbirlerin etkili şekilde uygulanmadığı, halkın toplu halde bulunabileceği alanlarda sosyal mesafenin korunmadığı, gerekli hijyen tedbirlerinin alınmadığı iddiaları doğru mudur?

2.Tüm şehir karantinaya alınmadan önce alınması gereken tedbirler ve önleyici çalışmalar etkin bir şekilde yürütülecek midir?

3.İl genelinde vakalarda düşüş henüz yaşanmamış, aksine her geçen gün karantinaya alınan merkez ve adresler artarken, Tiyatro, Sinema, Konser Salonu ve Gösteri Merkezleri’nin 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlayacak olmalarının izahı nedir?

4.Gerekli önlem ve tedbirleri sağlamayan yöneticiler hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?

5.Bugüne kadar Urfa’da yapılan korona virüs test sayısı nedir?

6.Bugüne kadar Urfa’da tespit edilen korona virüs vaka sayısı nedir?

7.Bugüne kadar Urfa’da korona virüs salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı nedir?