Karakeçili: Yaptıkları iş mevsimlik, dertleri ömür boyu | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Karakeçili: Yaptıkları iş mevsimlik, dertleri ömür boyu

Bu haber 27 Haziran 2020 - 10:27 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Ömer Karakeçili, “Yaptıkları iş mevsimlik, dertleri ömür boyu” dedi.

Dün Konya‘nın Yunak ilçesinde meydana gelen ve Şanlıurfalı 7 işçinin öldüğü, 11 işçinin de yaralandığı kazadan sonra Demokrat Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Ömer Karakeçili açıklama yaparak duruma tepki gösterdi.

“YOKSULLUK, DOĞAL FELAKETLER, TRAFİK KAZALARIYLA SAVAŞAN TARIM İŞÇİLERİ İÇİN KİMSE HAREKETE GEÇMİYOR”

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Ömer Karakeçili, tarım işçilerinin zor birhayat sürdüğünü ifade ederek, “Öncelikle ben önceki gün meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Şanlıurfa’dan yurdun değişik yerlerine çalışmak içinde mevsimlik tarım işçilerinin dert ve çilesi bitmek bilmiyor. Mevsimlik tarım işçilerin hayatı baştan sona çile. Yoksulluk, doğal felaketler, trafik kazalarıyla savaşan tarım işçileri için kimse harekete geçmiyor. Mevsimlik işçilerin hayatı çadırlarda ve tarlalarda geçiyor. Evlerinden yaklaşık yedi ay önce ayrılan mevsimlik işçileri Çukurova, Kayseri, Kırşehir, Konya ve Çukurova’da zor şartlarda çalışıyor. Evden uzakta derme çatma barakalarda yaklaşık 10 ay süren yolculuktan geriye kalan ise bolca sağlık sorunu, verilen sözlere rağmen hiçbir zaman tam olarak ödenmeyen ücretler kalıyor. Kiralanan minibüs ve kamyonlarla kilometrelerce yol süren bu çileli yolculuğa, buz gibi havalarda dere yataklarına kurulan çadırlara, keneyle, akreplerle dolu tehlikeli alanlarda konaklamalara rağmen kazanılan paranın büyük bölümü, yol ve yemek paralarına gidiyor. Umut ise gelecek baharda başlayacak yeni ekmek yolculuğuna kalıyor.

“GAP’IN BAŞKENTİ ŞANLIURFA HALEN DIŞARIYA MEVSİMLİK İŞÇİ GÖÇÜ VERİYORSA OTURUP BURADA DÜŞÜNMEK GEREKİYOR”

Karakeçili, GAP’ın başkenti Şanlıurfa’nın mevsimlik göç vermesinin irdelenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Uzun mesailerin yanı sıra barınma ve ulaşım problemleri nedeniyle zor şartlarda ekmek kavgası veren emekçiler, çoğu zaman ölümle de burun buruna geliyor. Yaptıkları iş mevsimlik, dertleri ömür boyu. Eleştirmek çözüm önermemek en kolay iş. Yetkililerin mevsimlik işçileri ile ilgili bir an önce projeleri hayata geçirmesi gerekiyor. GAP’ın başkenti Şanlıurfa halen dışarıya mevsimlik işçi göçü veriyorsa oturup burada düşünmek gerekiyor.”