Pekin Büyükelçi Önen’den ÇHC’nin 70. yıl mesajı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Pekin Büyükelçi Önen’den ÇHC’nin 70. yıl mesajı

Bu haber 02 Ekim 2019 - 12:01 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türkiye’nin Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Büyükelçimiz A.Emin Önen mesajında, Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında hemen her alanda ilişkilerimizin çok daha iyi duruma geldiğini, her geçen gün çok daha iyi olacağını söyledi.

Bilindiği gibi; Salı günü itibariyle Çin Halk Cumhuriyeti kuruluşunun 70. yılını kutlanmaya başladı. 21 Eylül 1949 tarihinde Komünist Partinin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesinin, ardından ülkedeki altyapı, ulaşım, askeri uzmanlık ve teknolojik yeniliklerin Çin’i dünyadaki en dinamik ülkelerden biri haline getirdi.

Çin’de 1-7 Ekim 2019 tarihleri resmi tatil

ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen mesajında; Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümünü kutladığını belirterek, 1-7 Ekim 2019 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü vesilesiyle resmi tatil olduğunu belirtti.

Türkiye ile Çin arasında hemen her konuda gelişen ilişkilerimiz ve işbirliğimiz var

Mesajının devamında; Çin rüyasının 2049’da müreffeh Çin ve mavi gökyüzü olarak düşünüldüğünü bildiğini belirten Pekin Büyükelçimiz Emin Önen, “Bilindiği gibi; Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’, Çin Komünist Partisinin 19. Kongresinin temasını, ÇHC’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde ulaşılmasını hedeflediği modern sosyalist Çin’in inşası olarak belirledi ve böylelikle 2020 sonrası için ÇKP tarafından ilk kez bir plan ortaya kondu. Buna göre, ÇKP’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2021’e kadar Çin’de aşırı yoksulluk ortadan kaldırılacak, 2035’e dek sosyalist modernizasyon gerçekleştirilecek, 2049’da da müreffeh, güçlü, demokratik, kültürel olarak gelişmiş, ahenkli ve güzel, büyük, modern, sosyalist Çin inşa edilecektir’ demişti ve şu an itibariyle Türkiye ile Çin arasında hemen her konuda gelişen ilişkilerimiz ve işbirliğimiz vardır. İki ülke arasındaki ilişkilerimiz her geçen gün çok daha iyi olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ÇHC’nin 70. yılı nedeniyle Türkiye’de de kutlama yapıldı

Büyükelçi Önen, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. Yıldönümü nedeniyle İstanbul ve Ankara’da da resepsiyonlar düzenlendiğine dikkat çektiği mesajında şu ifadelere yer verdi;

“Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70’inci yıldönümü başkent Ankara ve İstanbul’da da kutlandı. Vodafone Arena’da dün gerçekleşen Beşiktaş-Başakşehir karşılaşması esnasında stadyumdaki ekranlarda çıkan yazılarla Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. yıldönümü kutlandı. Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, maç başlamadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Fikret Orman, Çin’in 70. kuruluş yıldönümünü tebrik ettiğini, nice 70 yıllar dilediğini söyledi. Diğer yandan, başkent Ankara’nın sembolik mekânlarından Atakule de Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü nedeniyle kırmızıya büründü. Atakule’ye saat 18.00-24.00 arasında “Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıldönümü kutlu olsun” cümlesi yansıtıldı” dedi.

Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li’nin ev sahipliğinde resepsiyon

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara’da da resepsiyon düzenlendi. Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li’nin ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyona, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, siyasiler, diplomatlar, askeri misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

2020 yılında Asya ile ilişkilerimize daha fazla odaklanacağız

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin’in 2021 yılında diplomatik ilişkilerinin 50. yılının kutlanacağını hatırlatarak, 2 ülkenin tarihe dayanan köklü ilişkilerinin ve gönül bağlarının olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni çok önemli bir stratejik ortağımız olarak gördüğümüzü ifade etti.

Dış politikada “Yeniden Asya” açılımına dikkat çeken Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, “Bu anlayışla 2020 yılında Asya ile ilişkilerimize daha fazla odaklanacağız, Asya’yı bir bütün olarak kucaklayacağız. Çin Halk Cumhuriyeti de ‘Yeniden Asya’ politikamız kapsamında en önemli ortaklarımızdan biri olacak. Çin’in başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’ya açılan güzergahında ülkemiz, merkezi bir konumu da bulunuyor ve önemli yatırım fırsatları sunuyor. Bu anlamda çok sayıda Çinli firmanın ülkemize ve ülkemizin geleceğine olan güveninden büyük bir memnuniyet duyuyor, daha fazla Çinli yatırımcıyı ülkemize bekliyoruz” diye konuştu.

Çin; çok taraflı ticaret sistemini savunmaya devam edecek

Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li de konuşmasında, Çin’in Çin Komünist Partisi’nin liderliğini ve Çin’e özgü sosyalizm sistemini kararlılıkla savunmaya, tek Çin politikasını koruyarak herhangi bir dış gücün Çin’in içişlerine herhangi bir şekilde müdahale etmesine karşı çıkmaya devam edeceğini belirterek, “Çin, kapsamlı reform sürecini derinleştirmeye, dışa açılma derecesini yükseltmeye, istikrarlı ekonomik büyümeyi sürdürmeye, tüm halkın ortak refahını sağlamaya devam edecek. Çin, barışçıl bir kalkınma yolunda yürümeye, karşılıklı saygı, eşitlik, adalet, iş birliği ve ortak kazanca dayalı yeni uluslararası ilişkilerin kurulmasını hızlandırmaya ve çok taraflı ticaret sistemini savunmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Çin-Türkiye dünyanın istikrarını ve refahını birlikte korumaya hazırdır

Büyükelçi Li, 48 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerinde büyük ilerleme kaydedildiğini belirterek, “Çin ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari iş birliği, yeni bir aşamaya girmektedir. Türkiye’nin kiraz, Antep fıstığı, süt ürünleri ve deniz ürünleri gibi kaliteli tarım ürünleri adım adım Çin pazarına girmekte ve Türkiye’ye yatırım yapmak üzere gelen Çinli firmaların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu sene Çin’in Türkiye’deki yatırım stokunun 4 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Çin, Türkiye ile aynı gemide yol alma ruhuyla ortak kazanca dayalı iş birliği yaparak Çin-Türkiye stratejik iş birliği ilişkilerini sürekli olarak derinlemesine geliştirmeye, iki ülke halklarına yarar getirmeye ve dünyanın istikrarını ve refahını birlikte korumaya hazırdır” dedi.