Öztürkmen, Urfa’nın turizm reçetesini açıkladı | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Öztürkmen, Urfa’nın turizm reçetesini açıkladı

Bu haber 20 Ağustos 2019 - 11:34 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Harran Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa’nın tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi sayılan ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandırıldığını hatırlatarak Anadolu kültürü ve Mezopotamya kültürünü içine alan Şanlıurfa’nın tarih boyunca her iki kültürü yaşattığından dolayı zengin bir kültür birikimine sahip olduğunu belirtti.

Öztürkmen, şunları kaydetti:”Çavi tarlası, Nevalı Çori, Şaşkan ve Göbeklitepe gibi arkeolojik alanlardaki bilimsel kazılar sonucunda Dünyanın en eski mimarlık örneklerinin temelinin burada olduğunu ortaya koymuştur. Mimarlık tarihi bu kadar eskilere giden Şanlıurfa, dinler tarihi açısından da dünya kültüründe önemli bir yere sahiptir. Güneş ve gezegenlerin kutsal tanındığı Paganizm’in merkez şehirleri Harran ve Soğmatar Şanlıurfa il sınırları içerisindedir.

Şanlıurfa Hz. İbrahim, Şuayb Peygamber, Eyyub Peygamber, Elyesa Peygamberlerimizin yaşamış olması ve Hz. İsa tarafından kutsanmış olması nedeniyle Musevi, Hıristiyan ve Müslümanlar tarafından “Peygamberler Şehri”- “İnançlar Diyarı” olarak adlandırılır. Şanlıurfa, bu gün de mimari dokusunun zenginliği ile Anadolu’nun önde gelen illeri arasında yer almakta ve bu özelliğinden dolayı “Müze Şehir” adıyla da tanınmaktadır. İlimizde Kültür Bakanlığı’nca tescil edilmiş 180 tarihi ev, 32 cami ve mescit, 5 kilise (bunlardan üç adedi camiye çevrilmiş olup camilerle birlikte zikredilmiştir), 7 medrese, 9 han, 8 hamam, 8 kapalı çarşı, 6 köprü, 13 çeşme, 2 sebil, 1 su kemeri, 1 su bendi, 2 anıt, şehir surları ve 1 iç kale bulunmaktadır. Şanlıurfa, otantik değerini günümüze kadar koruyabilmiş 8 adet kapalı çarşısı ile Anadolu’nun önde gelen illerinden birisidir. Bu çarşılarda icra edilen keçecilik, çulculuk, cülhacılık, saraçlık, kürkçülük, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatları günden güne azalmakta olmasına rağmen halen canlılığını muhafaza etmektedir. Yukarıda zikredilen inanç değerleri ve zengin mimari eser potansiyeline, il sınırları içerisinde yer alan ve büyük bir şans seri olarak aynı güzergahta sıralanan Harran Şehri, Bazda Mağaraları, Han el-Ba’rür Kervansarayı, Şuayb Şehri, Soğmatar Şehri ve Eyyub Nebi Köyü gibi merkezler de eklenince Urfa’nın ne denli bir turizm potansiyeline sahip olduğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.

Son olarak da 2019 Yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi Urfa’ya ilginin gittikçe artmasına neden olmuştur. Bu kadar çok kültür değerlerine sahip İlimizin Ülkemize, dünyaya tanıtılması ve alt yapının sağlanması neticesinde bölgede önemli bir turizm atağı yaşanacağı, bu atağın bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok büyük katkılar sağlayacağı gerçektir. Bu vesileyle Harran Üniversitesi olarak bünyemizdeki Tarihi Kültür Evlerimizi iyileştirmek, Halfeti’den taşınmış Feyzullah Efendi Konağımızı, içerisinde 5 büyük Yapay Göl barındıran Osmanbey Yerleşkesinde Atatürk Arboretumu, El-Battani Kütüphanesi, 5000 kişilik Merkezi Kafeterya, kapasitesi 300 –  400 arası olan 8 Anfisi, Sosyal Tesisler, Amfi Tiyatro, Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ve 3000 kişi kapasiteli Kapalı Spor Salonu ile başta kongre turizmi olmak üzere tüm turizm sektörüne hizmet verebilecek potansiyeline sahiptir.

Üniversitemiz Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu olarak Eğitim-Öğretim faaliyetlerini sürekli olarak geliştiren, mezunlarının büyük çoğunluğunun istihdam açısından turizm endüstrisinde tercih edildiği, yapmış olduğu akademik çalışmalarla turizm biliminin gelişimine katkı sağlayan, aynı zamanda turizm eğitiminde lider, marka bir okul olarak kentimize hizmete her zaman hazırız. Ancak mevcut değerleri en iyi şekilde yansıtmak ve gelen misafirlerimizi memnun edebilmek için mutlak olarak işletme bilinci ve personel deneyiminin geliştirilmesi esastır. Turizm endüstrisinin çeşitli kollarında faaliyet gösteren işletmelerin ve kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip yönetici ve personel yetiştirmeyi görev olarak almış bulunmaktayız. Turizm sektörünün tüm kollarında gerekli personel eğitimi, hijyen uygulamaları, konaklama ve karşılama hizmetlerinin tüm dallarında eğitim – destek vermek üzere hazırız. İlimiz her geçen gün daha da çok büyüyen turizm potansiyelini kalite artırımı ve eğitimle geliştirecek, elde edilen katma değeri arttıracaktır.”