Urfa Barosu’ndan ‘24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ açıklaması | Urfam Haber | Şanlıurfa'nın Haber Sitesi
SON DAKİKA

Urfa Barosu’ndan ‘24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ açıklaması

Bu haber 24 Ocak 2019 - 21:29 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Şanlıurfa Baro Başkanı Avukat Abdullah öncel, ‘24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ kapsamında açıklamalarda bulundu.
Şanlıurfa Baro Başkanı Avukat Abdullah öncel tarafından okunan basın acıkmasında 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ne değinildi.
Öncel, “Bilindiği üzere ‘24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’ Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği(AED) ve Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi için Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) ve Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (ELDH) tarafından avukatların meslek yaşamlarında karşılaştıkları baskı ve tehlikelere dikkat çekmek amacıyla organize edilen bir gündür.  Tehlikeli Avukatlar Günü 2013 yılında olduğu gibi bu yılda baskı altında tutulan Türkiye’deki meslektaşlarımıza ithaf edilmiştir. Bu günün son 10 yıllık süreçte iki kez Türkiye’deki avukatlara hitap edilmesi dikkat izlenmesi gereken bir husus ve bizce isabetli bir karardır.” İfadelerini kullandı.
“AVUKATLAR TÜRLÜ BAHANELERLE ADLİYELERE ALINMAMAKTA”
Avukatların mesleklerini yerine getirirken çeşitli baskılara maruz kaldığını savunan Öncel, “Zira son 10 yıllık süreçte sadece müvekkillerinin ve vatandaşın hakları için onların özgürlükleri için mücadele eden avukatlar türlü bahanelerle adliyelere alınmamakta, duruşma salonlarında hakarete maruz kalmakta, adliye koridorlarında tartaklanmaktadır. Ayrıca, seyahatleri engellenmekte,  telefon görüşmeleri kayıt altına alınmakta ve hatta haksız gözaltı ve tutuklanmalar ile otoritenin baskı ve tehditleri altında mesleklerini icra etmek zorunda bırakılmaktadırlar.”
“AVUKATLAR GÖREVLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN GÖZALTINA ALINAMAZ TUTUKLANAMAZ”
Avukatların sadece şekli bir unsur olarak nitelendirilmeye çalışıldığını ifade eden Öncel, şunları söyledi:
“Tüm Türkiye’de olduğu gibi Baromuzu kayıtlı bulunan 42 meslektaşımız da terör veya farklı bahanelerle sırf savunma görevlerini yerine getirdikleri için haklarında soruşturma açılmış gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardır.  Oysa hukukun üstünlüğüne dayanan modern devlet anlayışında avukatlar görevlerini yaptıkları için gözaltına alınamaz tutuklanamaz. Yöneten ve yönetilen tüm bireyler herkesin mutlaka bir gün savunulmaya ihtiyacının olacağını ve savunmanın yargının en temel ayaklarından biri olduğu gerçeğini bilirler. Ancak ülkemizde avukatlık mesleği neredeyse ortaçağ uygulamalarını aratacak şekilde güvencelerinden yoksun bir şekilde ifade edilmekte ve savunma hakkının sınırları her geçen gün de daraltılmaktadır. Avukat, mahkeme salonunda bulunması gereken şekli bir unsur olarak nitelendirilmeye çalışılmaktadır. Bu cümleden olarak sürekli baskı ve şiddet etti altında olan ülkemiz hukukçuları kendilerine yönelen tehdidin sindirme amacı güttüğünün farkındadır Ve bu tehditlere boyun eğmeyecektir. Unutulmamalıdır ki avukatların sesi kesilirse vatandaşların nefesi kesilir. Şanlıurfa Barosu olarak mesleğini yaparken baskı ve tehdit altında olan tüm meslektaşlarımız ile dayanışma ve birlik içinde olduğumuzu bundan sonra da bu konuda mücadelemizin devam edeceğini, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”